open-navfaktor-logo
search
Posjeta Banjoj Luci
Stevandić poručio Schmidtu da u institucije danas neće ući: To je njegov desant na RS
Sud Bosne i Hercegovine jučer je potvrdio optužnicu protiv Milorada Dodika, predsjednika RS-a, i Miloša Lukića, v. d. direktora Službenog glasnika RS-a, što je izazvalo lavinu reakcija u bh. entitetu RS. Tako su sinoć na RTRS-u posvetili emisiju toj temi, a među gostima je bio i Nenad Stevandić, predsjednik Narodne skupštine RS-a. 
12.09.2023. u 09:24
get url
text

VEZANI TEKST - Dok Dodik igra "toplo-hladno" sa Schmidtom, u sjeni ostaju njegove prijetnje o secesiji RS-a zbog državne imovine

Potvrđivanje optužnice protiv Dodika i Lukića predstavlja politički obračun sa RS-om i njenim rukovodstvom, na koji će RS odgovoriti i stati iza svojih predstavnika, saglasni su bili gosti na RTRS-u. 

Stevandić je rekao da je optužnica namjerno potvrđena jučer, dan pred najavljeni dolazak visokog predstavnika Christiana Schmidta u Banju Luku. 

- Podizanje optužnice poklopilo se sa sutrašnjim (današnjim) "desantom" nelegitimnog visokog predstavnika u Republiku Srpsku, koji ima namjeru da održi sastanke i uđe u neke institucije, a neće ući - jasan je Stevandić.

Predsjednik NSRS-a je rekao da će "u ovom pokušaju uklanjanja legitimno izabranog predsjednika RS-a čitav RS stati iza njega". 

Dio opozicije u tom entitetu, među kojima su predsjednica Narodnog fronta i zastupnica u NSRS-u Jelena Trivić i Nebojša Vukanović, predsjednik Liste za pravdu i red i zastupnik u NSRS-u, jučer su se izjasnili da neće prisustvovati sastanku sa Schmidtom. 

- Odmah sam odgovorio da ne želim doći na sastanak, koji predstavlja klopku za opoziciju, sa ciljem kompromitacije i detaljno obrazložio razloge svog nedolaska. Schmidta ne interesuje šta misli narod i opozicija, jer za dvije godine otkako je došao nije našao za shodno da nekog pozove na sastanak i očigledno je da želi zloupotrijebiti opoziciju kao sredstvo za igre i obračune sa Dodikom i u tom ne želim da učestvujem. Uzurpator je pokazao da je kukavica, ponovo se povukao i ponizio Republiku Srpsku i srpski narod, obesmislio i ponizio sve nas pričom o jajima i paradajzu za Schmidta - objasnio je Vukanović te dodao: 

- Smatram da Jelena Trivić i drugi koji se kolebaju, treba da odustanu od sastanka, koji nema ni dnevni red, jer neće dobiti ništa osim pokušaja kompromitacije u režimskim medijima, i samo tako dati povod režimu i njegovim medijima da šire spinove, umjesto da polože narodu račune zbog nove izdaje i kapitulacije kad se Schmidt slobodno bude šetao Banjom Lukom. 

VEZANI TEKST - SNSD-ovci najavljuju povlačenje iz Parlamenta BiH zbog Schmidta

Nakon što sam zvanično dobila poziv za sastanak sa Schmidtom, odgovorila sam negativno i neću prisustvovati spomenutom sastanku, navela je i Trvić.

- Molim ostale aktere političke scene da ne govore u moje i u ime Narodnog fronta. Poslala sam e-mail sat vremena nakon njegovog službenog prijema, čim sam imala priliku to učiniti. Ne moram detaljno objašnjavati razloge odbijanja sastanka. Ovo je bio jedinstven stav svih članova predsjedništva Narodnog fronta i nije bilo oklijevanja po tom pitanju - oglasila se Trivić. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.