open-navfaktor-logo
search
U Banjoj Luci
Stevandić za sutra zakazao sastanak stranačkih lidera o "Izbornom zakonu RS-a"
Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić sazvao je za ponedjeljaku Banjoj Luci sastanak predsjednika svih parlamentarnih stranaka sa sjedištem u RS-u, koje imaju zastupnike u NSRS-u, a na temu "Izborni zakon RS-a".
07.01.2024. u 10:27
get url
text

Kada je riječ o donošenju izbornog zakona RS-a, Stevandić je još u srijedu, 3. januara, rekao da je on utemeljen u Ustavu RS-a i Bosne i Hercegovine i da nema pravnih problema da bi bio donesen, te da neće biti predmet nekog velikog sporenja.

- Bitno je da smo se dogovorili da pozovem sve predstavnike svih političkih partija, i u vlasti i opozicije, koje imaju zastupnike u Narodnoj skupštini RS-a da 8. januara sjednemo oko toga, mnogo prije nego bi se zakon donosio, da porazgovaramo o toj temi - rekao je novinarima Stevandić.

RS će kreirati svoj izborni zakon koji predviđa da entitet sam provodi općinske i entitetske izbore, rekao je Milorad Dodik, predsjednik ovog bosanskohercegovačkog entiteta i lider najveće stranke u RS-u, Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), nakon sastanka sa predsjednicima stranaka koje su u vladajućoj koaliciji na nivou RS-a.

On je na pres-konferenciji u Banjoj Luci u srijedu izjavio da je RS "odlučna da kreira novi izborni zakon Republike Srpske koji je u skladu sa ustavima RS i BiH". Dodao je da taj zakon – koji će biti upućen u zakonodavnu proceduru po hitnom postupku – neće zadirati u izbor članova Predsjedništva BiH i zastupnika u Zastupničkom domu Parlamenta Bosne i Hercegovine.

- RS će donijeti svoj izborni zakon, koji predviđa ustavno pozicioniranje RS-a i koji će predvidjeti da izborna komisija RS-a provodi općinske i republičke izbore - kazao je Dodik.

- Bilo kakav pokušaj nezakonitog uzurpiranja bilo koje državne nadležnosti od strane RS-a ili druge niže administrativne jedinice predstavljao bi kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i zakona BiH - upozorili su iz Ambasade SAD-a na ove bajave.

Sjedinjene Države jasno su dale do znanja da su spremne odgovoriti na antidejtonske i neustavne postupke domaćih aktera, te da će podržati postupke visokog predstavnika s istim ciljem.

- Nadamo se da će i drugi međunarodni prijatelji BiH učiniti isto. Nećemo nagađati koje bismo radnje mogli poduzeti kao odgovor na takve prijetnje. Sjedinjene Države će, kao i uvijek, odgovoriti u vrijeme i na način po vlastitom izboru - zaključili su iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD-a.

Pojedini opozicioni političari u ovom entitetu već ranije su iskazali neslaganje sa donošenjem ovog zakona.

Jedna od njih je i predsjednica Narodnog fronta Jelena Trivić.

- Po njima bi izgleda najbolje bilo da ne provode izbore uopšte, da samo upišu ko će koliko osvojiti, što rade u velikoj mjeri i kada izbore provodi CIK uz ovakav postojeći Izborni zakon. Naravno da nećemo prihvatiti ovo rješenje, vjerovati privatizovanim Dodikovim institucijama da će provesti fer i poštene izbore je kao vjerovati u Djeda Mraza, a istini za volju, ni CIK se nije proslavio sa postojećim Izbornim zakonom - kazala je Trivić.

Predsjednik SDS-a Milan Miliččević je također kazao kako se ne namjerava odazvati na sastanak.

- Nećemo biti tamo jer ne znam o čemu bismo razgovarali s ljudima koji neće donijeti nikakav dokument. Taj sastanak nema smisla - rekao je Miliččević.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.