open-navfaktor-logo
search
Ugovor iz 2019.
Stigli u Sarajevo: Oružane snage BiH dobile četiri nova američka helikoptera
Novi helikopteri za Oružane snage Bosne i Hercegovine, tipa Bell Huey II, stigli su jutros iz Sjedinjenih Američkih Država na Međunarodni aerodrom Sarajevo.
04.12.2021. u 10:28
get url
text

Na aerodromu su ih dočekali tehničari i specijalisti OS BiH i američkog proizvođača Bell Helicopters, koji su odmah pristupili njihovoj pripremi za probne letove. Helikopteri su dopremljeni civilnim tansportnim avionom Antonov An-124, ukrajinske aviokompanije Antonov Aviation Company (AAC), koju je angažovala firma Bell. Avion je poletio sa aerodroma u gradu Huntsvilleu, iz američke savezne države Alabame. 

Radi se o četiri helikoptera, čiji je ugovor o nabavci ukupne vrijednosti 38,539.378 američkih dolara, od čega je Bosna i Hercegovina učestvovala sa 4,360.000 dolara, odnosno 7,5 miliona konvertibilnih maraka, kroz program Foreign Military Sales (FMS). Preostali iznos osigurala je Vlada SAD sredstvima iz američkog programa pomoći prijateljskim zemljama Foreign Military Financing (FMF).

Helikopter vojne oznake UH-1H-II Huey II modernizirana je, poboljšana i za održavanje jeftinija varijanta helikoptera opće namjene UH-1H Iroquois (poznat i kao "Huey"), koji se nalazi u inventaru Brigade zračnih snaga i protuzračne obrane OS BiH. Ovom nabavkom Brigada će moći nastaviti i još bolje izvršavati zadaće avio prijevoza, medicinske evakuacije, gašenja požara, potraga i spašavanja, kao i ostale zadaće u ispunjavanju glavnih misija Oružanih snaga.

- Službena primopredaja helikoptera planirana je nakon probnih letova. Tim povodom, informišemo građane da u narednim danima, a već od danas, mogu očekivati povećanu aktivnost helikoptera u zoni glavnog grada BiH - saopćilo je Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.