open-navfaktor-logo
search
Ombudsmeni
Štite ljudska prava i krše pravila: Kako je sekretar postao savjetnik?
Prekršene odredbe pravilnika, narušeno i osnovno načelo transparentnosti pri zapošljavanju u institucijama BiH, utvrdili su revizori
07.08.2019. u 09:37
get url
text

Sve blagodeti rada u državnim institucijama iskusio je jedan uposlenik Institucije ombudsmena za ljudska prava BiH, koji je sa radnog mjesta tehnički sekretar, koje se obavlja sa srednjom stručnom spremom, unaprijeđen na radno mjesto stručni savjetnik, za što je potrebna visoka stručna sprema. Utvrdili su to državni revizori, koji su ovaj slučaj istakli u revizorskom izvještaju za prošlu godinu.  

- Procesom revizije uočeno je da je Institucija ombudsmena bez raspisivanja javnog oglasa izvršila unapređenje jedne osobe sa radnog mjesta srednje stručne spreme na radno mjesto visoke stručne spreme. Prilikom unapređenja nije se postupilo u skladu sa članom 4. Pravilnika o internom premještaju i raspoređivanju zaposlenika u institucijama BiH. Procesom revizije nismo se uvjerili da je navedena osoba u momentu premještaja uopće ispunjavala uvjete u vezi s potrebnim radnim iskustvom poslije sticanja višeg stepena stručne spreme, kako je to definisano Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji Institucije ombudsmena – naveli su revizori.

Postupajući na ovakav način, potrcrtavaju revizori, prekršene su odredbe navedenih pravilnika, ali je narušeno i osnovno načelo transparentnosti pri zapošljavanju u institucijama BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.