open-navfaktor-logo
search
Postoje mjere zaštite
Stiže li šeik da ruši Skenderiju: Kapidžić kaže da je to nemoguće; Kakve informacije ima direktor Petrinić
Federalni zastupnik iz Naše stranke Damir Nikšić upozorio je da postoji plan za rušenje čitavog kompleksa kulturno-sportskog centra Skenderija u Sarajevu i izgradnju poslovnog centra na toj lokaciji.
20.11.2023. u 18:56
get url
text

VEZANI TEKST - Građani odgovorili Nikšiću: "Vaša stranka" nam je donijela ovu degutantnu dubaizaciju Sarajeva

Nikšić je podijelio planove koje je, kaže, dobio još 2019. godine te koji "godinama cirkulišu".

- Neki izvori tvrde da isti šeik koji je uložio u Beograd na vodi stoji i iza ovog projekta. Dakle, isti recept neoliberalnih ideologa na vlasti. Sve se to planira bez saglasnosti građana Sarajeva koji su samodoprinosom izgradili sebi Skenderiju - naveo je Nikšić bez konkretnog navođenja izvora.

Tim povodom kontaktirali smo direktora KJP Skenderija Damira Petrinića koji navodi da o ovim navodima nema nikakvih saznanja.

- Otprilike od dana mog dolaska, tada je ministar Delić (Adnan, tadašnji ministar privrede KS, op. a.) imao nastup na N1 i u pozadini na slajderima su bili ti neki projekti koje je evo sada i zastupnik Nikšić objavio. Što se tiče Skenderije, nas, konkretno mene, nikad nisu ni u kojoj formi niti pred bilo kojim auditorijem bili vođeni ti ili slični razgovori. Ja ne mogu dati neku informaciju, niti potvrdnu, niti odričnu. Ako je bilo tih razgovora, nisu se vodili s nama – kazao je on.

Pitali smo ga u kakvom je stanju trenutno Centar.

- Postoji neki elaborat koji smo mi naručili i koji će reći u kakvom je konstitutivnom građevinskom stanju, koji nalaže hitnost nekih mjera sanacije, ali eto taj elaborat je u biti sad na Ministarstvu privrede i mi čekamo te administrativne, zakonske i imovinsko-pravne probleme da se riješe, pa da se krene u sanaciju. Inače, u stanju je odličnom – odgovorio je Petrinić.

Potom smo pojašnjenje i informacije zatražili i od Faruka Kapidžića kojeg je spomenuo i sam Nikšić.

Kako nam je pojasnio Kapidžić, odluka o stavljanju Centra Skenderija na listu nacionalnih spomenika pripremljena je još 2021. godine.

- Nekoliko je puta stavljana na dnevni red Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika. Nije usvojena jer je članica iz RS-a bila protiv, tražila je neke dodatne stvari – naveo je Kapidžić koji je i član Komsiije.

On dodaje kako Skenderija ima sve uvjete da bude proglašena nacionalnim spomenikom te da je sporno jedino kako osigurati treći glas s obzirom na to da se odluke usvajaju konsenzusom.

O navodnom planu za izgradnju Skenderije te "šeiku koji je uložio u Beograd na vodi", Kapidžić tvrdi kako se to ne može desiti.

- Bez obzira na to što nije usvojena odluka da se Skenderija stavi na listu nacionalnih spomenika, do usvajanja se ne smije ništa raditi na tom objektu. Imaju tačne granice šta se smije. Dakle, nekad davno dok je Konaković još bio premijer bilo je to blizu prodaje, da li tom šeiku ili nekom drugom investitoru, međutim, nije prodato. Sada je nemoguće da se išta radi na Skenderiji izuzev onoga što je propisano u odluci koja će biti prije ili kasnije usvojena o proglašenju nacionalnim spomenikom – navodi Kapidžić te dodaje:

VEZANI TEKST - KJP Skenderija decenijama propada, može li nova uprava napokon pokrenuti obnovu jednog od simbola Sarajeva

- U toj odluci postoje pripremljene mjere zaštite da se može raditi niz stvari, a sve u okviru objekta, bez ikakvog rušenja. Mogu se jedino mijenjati neki sadržaji, naprimjer da se u podzemnom nivou omogući izgradnja parking garaže na cijeloj površini. To bi vjerovatno i oživjelo Skenderiju i gornje sadržaje, a i gradu je potrebno. Ili da se promijeni sadržaj u smislu da se, umjesto planiranog bazena u istočnom dijelu Skenderije, taj bazen napravi u dvorani kojoj je krov otišao. Ili slične intervencije, ali aposolutna arhitektura izvornog objekta se neće smjeti promijeniti, a da ne govorim da se neće smjeti srušiti i graditi nešto drugo. O tome više nema priče nikakve niti će je ikad više biti u budućnosti – pojašnjava on.

On podsjeća kako je i Skupština KS, dok je on još bio ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS, usvojila odluku da je Skenderija spomenik kulture te da je, dodaje, faktički zaštićena tom odlukom.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.