open-navfaktor-logo
search
Predmet "Respiratori"
Stižu poruke podrške Fadilu Novaliću: Kriv je što nije spustio glavu, što nije ispunjavao želje strancima
Društvenim mrežavama šire se poruke podrške bivšem federalnom premijeru Fadilu Novaliću protv kojeg je potvrđena prvostepena presuda u predmetu "Respiratori".
27.01.2024. u 15:40
get url
text

VEZANI TEKST - Novalić o presudi: Strani režiseri i domaći izvođači su grubim gaženjem pravde doveli ovaj proces do kraja

Zastupnica u Zastupničkom domu Paralmenta FBiH Jasmina Biščević Tokić napisala je da je Novalić kriv "samo zato što je Bošnjak, što nije spustio glavu, što nije ispunjavao želje strancima".

-Jelka (Milićević, bivša ministrica finansija FBiH, op.a.) nije kriva iako je bila ministrica finansija samo zato što je HDZ. Tako su i hapsili mlade muslimane samo zato što su imali svoje mišljenje i svoj stav.

Žrtva koju su podnijeli mladi muslimani je ogromna, jer su oni ti koji su nakon robijanja zbog izgovorene riječi, izveli ovu zemlju i ovaj narod na pravi put, put nezavisnosti, demokratije, slobode govora i medija, pluralizam, organizovali otpor agresoru, vratili našem narodu ime Bošnjak... Podrška za najboljeg premijera- napisala je Biščević Tokić.

Politički analitičar Reuf Bajrović kazao je da su Novalić i ostali politički osuđenici.

- Ležat će u zatvoru iz političkih razloga. Bio sam svjedok 2011. kada su Ešton i Lajčak predali pravosuđe u ruke Dodik-Čovića. Valjda je danas i najakeptičnijima jasno da i zbog toga živimo u aparthejdu. Bošnjacima se sudi nepravedno. Bruka- napisao je Bajrović.

 

-Jedini krimen Fadila Novalića je što je bio i ostao najuspješniji federalni premijer ikada- napisao je predsjednik Općinskog odbora SDA Stari Grad Sarajevo Dženan Selimbegović.

- Premijer koji je ugasio štrajkove koji su bili svakodnevnica, stabilizovao Fond PIO i osigurao stabilan rast penzija, povećao budžetske prihode i kreirao ambijent za gotovo 70000 novih radnih mjesta u gotovo nemogućim uvjetima političkih blokada i medijske agresije laži i potvora.

To su činjenice!

Kao što je i presuda primjer "silovanja" svih pravnih činjenica – napisao je Selimbegović.

Prvostepenom presudom bivši federalni premijer Fadil Novalić osuđen je na četiri, Fahrudin Solak, suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite na šest, te Fikret Hodžić, vlasnik privatne firme FH "Srebrena malina" na pet godina zatvora.

Jelka Milićević, bivša dopremijerka i ministrica finansija FBiH, pravosnažno je oslobođena.

Novalić, Solak i Hodžić presudom su proglašeni krivim za zloupotrebu položaja, a Solak i za krivotvorenje isprave, a oslobođeni su optužbi za udruživanje radi činjenja krivičnog djela, kao i za pranje novca, te krivotvorenje ili uništavanje poslovnih knjiga.

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.