open-navfaktor-logo
search
Problem riješen
Stižu veće količine plina iz Srbije, sutra se očekuje normalizacija snabdijevanja
Zbog kvara na plinovodu u Bugarskoj danas su se u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine okupili predstavnici gasnog sektora u FBiH na hitnom sastanku organiziranom na poziv federalnog ministra Nermina Džindića.
01.11.2021. u 21:00
get url
text

Sastanku su prisustvovali ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Enver Hadžiahmetović, direktorica "Energoinvesta" Bisera Hadžialjević, v.d. direktor "BH Gasa" Mihajlo Krmpotić, direktor KJKP "Sarajevogas" Edis Baković, te direktor KJKP "Toplane" Sejfo Ušanović.

Nakon sastanka istaknuto je kako je izuzetnim naporima i lobiranjem, te uspostavom direktne komunikacije sa stručnjacima iz regije dio gasa pušten i prema Bosni i Hercegovini.

VEZANI TEKST - Federacija BiH neće ostati bez plina, dogovorena isporuka sa Srbijom

Naglašeno je i kako je kompanija "Srbijagas" danas osigurala interventne količine gasa iz Mađarske, nakon kvara na plinovodu u Bugarskoj, kao i da je u poslijepodnevnim satima nakon dugog procesa lobiranja okupljenih u zgradi Vlade Federacije BiH dio gasa pušten i prema našoj zemlji.

- U gasnom sistemu pritisak polahko raste, već imamo informacije da na mjernim stanicama u Zvorniku stižu veće količine gasa. U kasnim večernjim satima i ranim jutarnjim satima očekujemo 300.000 kubika, dok u narednim danima možemo očekivati potpunu normalizaciju opskrbe gasa prema Bosni i Hercegovini - naglasio je direktor "Sarajevogasa" Edis Baković.

Direktor Baković je, također, dodao kako pozajmice gasa između država koje graniče nisu neuobičajena praksa među dobavljačima i primjenjuje se kada neka od komšijskih država ima višak ili manjak pomenutog energenta.

Kvar na plinovodu u mjestu Vetrino na istoku Bugarske dogodio se rano jutros u ranim jutarnjim satima. Plinovod prema Rumuniji je najvećim dijelom osposobljen, a na cijevi koja ide prema Srbiji odnosno Bosni i Hercegovini radovi i dalje traju, te se u toku sutrašnjeg dana očekuje normalizacija isporuke gasa prema Bosni i Hercegovini.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.