open-navfaktor-logo
search
Inicijativa
Stojanović i Duraković traže izmjene diskriminirajućih odredbi Ustava i Izbornog zakona BiH
Potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Igor Stojanović i potpredsjednik RS-a Ćamil Duraković potpisali su zajedničku inicijativu za izmjenom odredbi Ustava i Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje onemogućavaju građanima da se kandiduju za najveće političke funkcije u državi ukoliko se ne žele izjasniti o svojoj vjerskoj ili etničkoj pripadnosti ili zbog mjesta prebivališta.
03.11.2023. u 12:24
get url
text

Potpredsjednici dva bh. entiteta poslali su, kako je sapćeno, jasnu poruku da svaki građanin države bez obzira koje je vjere, nacionalnosti ili gdje živi u Bosni i Hercegovini treba da je jednak i da ima jednaka prava.

- Ne postoji podjela među ljudima po granici unutar Bosne i Hercegovine pogotovo za ljude koji su spremni za poštovanje čovjeka, bez obzira koje je nacije i koje je vjere. Trenutno ustavno uređenje i Izborni zakon ne garantuju jednakopravnost za sve građane. Zbog toga, ova inicijativa ima značaj da svi oni koji budu donosili odluke o izmjeni Ustava i Izbornog zakona, vode računa o svakom čovjeku na svakom centimetru teritorije Bosne i Hercegovine. To je približavanje Evropskoj uniji i to je jedina garancija da će Bosna i Hercegovina biti usklađena sa svim evropskim normativima za koje se opredijelila - izjavio je potpredsjednik FBiH Igor Stojanović, saopćeno je iz njegovog kabineta.

Potpredsjednik RS-a Ćamil Duraković ističe da u ovom jako složenom i napetom političkom stanju u BiH kada se svjedoči destruktivnim politikama i nadasve nacionalističkim retorikama, Stojanović i on šalju jasnu poruku njihovog opredjeljenja - "dok Bošnjaku i Hrvatu ne bude dobro u svakom dijelu Republike Srpske ili svakom Srbinu na svakom dijelu Federacije Bosne i Hercegovine, nikome u državi neće biti dobro."

Priroda ove inicijative je od ranije podržana od mnogih predstavnika političkih stranaka, a potvrđuju je i dosadašnje presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetima protiv Bosne i Hercegovine, navodi se u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.