open-navfaktor-logo
search
Predsjedništvo SDP-a
Stojanović promijenio stav: Dat ću saglasnost za imenovanje nove Vlade FBiH
Potpredsjednik Federacije BiH Igor Stojanović (SDP) dao je nakon današnje sjednice Predsjedništva SDP-a BiH saglasnost za imenovanje Vlade Federacije Bosne i Hercegovine.    
03.04.2023. u 16:49
get url
text

VEZANI TEKST - Stojanović: Neću potpisati saglasnost za novu vladu FBiH

Stojanović je ovo potvrdio na press konferenciji nakon sjednice Predsjedništva ove stranke.

- Dat ću saglasnost za imenovanje nove Vlade FBiH. Zašto dajem saglasnost iako imam nezadovoljstvo kadrovskim rješenjima? Trenutna Vlada FBiH je godinama u tehničkom mandatu, nema tri ministra... Mislim da je ovo odluka bolja od bilo koje druge - rekao je Stojanović. 

Podsjetimo, Stojanović je u petak 31. marta odbio dati saglasnost za imenovanje Vlade FBiH. Drugi potpredsjednik FBiH Refik Lendo (SDA) odbio je dati saglasnost.

- Ne želim da nova Vlada FBiH za koju trebam dati saglasnost započne svoj rad opterećena aferama i kompromitovanim kadrovima. Takođe želim da saradnja bude ključna riječ za partnere u vlasti.

Zbog toga sam napisao pismo predsjednicima stranaka Nerminu Nikšiću (SDP BiH), Draganu Čoviću (HDZ BiH) i Nerminu Ogreševiću (NES). Želim ih potaknuti da još jednom provjere sporne kadrove za koje javnost ima dileme. Da budemo sigurni da su ovo najbolji ljudi koji će obavljati najvažnije funkcije na nivou Federacije BiH - naveo je Stojanović u objavi od 31. marta na svom Facebook profilu.

No, sada je (ne)očekivano promijenio mišljenje.

VEZANI TEKST - Slučaj Igora Stojanovića: Čin vrijedan poštovanja ili još jedna bura u partijskoj žabokrečini

Inače, na sjednici Predsjedništva Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine je razmatrana aktuelna politička situacija u BiH.  

- Nije bilo nikakvih historijskih odluka, a pogotovo ne podjela na frakcije. Imali smo situaciju u kojoj potpredsdjednik FBiH i član SDP Igor Stojanović problematizirao i otvorio dodatna pitanja oko kadroviranja i imena u Vladi FBiH. I ja sam postavio pitanje imenovanja ministra Anela Kljake (NES).

U međuvremenu se otvorilo i pitanje ministra Almina Hopovca (SDP), koji je dva dana nakon što je postalo jasno da će biti kandidat za ministra dobio optužnicu koja je poslata na potvrđivanje. Na njega i na sve se odnosi zakon, pravosudni sistem poštujemo. Krećemo od presumpcije nevinosti i nije fer da ja sad iznosim ovdje neke stvari o tom slučaju, pomalo je degutantno - kazao je predsjednik SDP-a Nermin Nikšić, kojeg su "Trojka" i HDZ kandidovali za premijera FBiH. 

VEZANI TEKST - Nikšić o NES-ovom Kljaki: Moramo sada progutati to, pa ćemo u hodu rješavati

Naglasio je kako nisi naišli na razmijevanje partnera. 

- Želim vrlo jasno naglasiti oko onoga što sam problematizirao ja, kao i Igor oko imena u Vladi FBiH. Pokušali smo i učinili sve što je u našoj moći da probamo intervenisati i utjecati. Nismo naišli na razumijevanje partnera, oni su ostali pri svojim stavovima pri čemu mi nemamo nikakvo zakonsko uporište - naglasio je Nikšić.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.