open-navfaktor-logo
search
Federalni zastupnik
Stojanovićevu izjavu o "džamiji i državi" osudio i Silajdžić
Zastupnik Stranke za Bosnu i Hercegovinu u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH Haris Silajdžić prokomentirao je izjavu kandidata za predsjednika/potpredsjednika FBiH Igora Stojanovića "preča vam džamija od države". 
25.02.2023. u 19:51
get url
text

VEZANI TEKST - Vlažni snovi partijskog aparatčika: Stojanović bi da Bošnjaci biraju između države i džamije, kritičare da "mrak pojede"

- Ova izjava Igora Stojanovića "Preča vam džamija od države" je zlonamjerna, i služi za postavljanje stvari na način "dzamija ili država" je vrlo primitivna i nema nikakvu utemeljenost u povijesti ili teologiji islama. Islam se temelji na vrijednostima pravednosti, jednakosti i demokracije. Nas vjera uči da su svi ljudi jednaki pred Bogom, bez obzira na rasu, spol ili nacionalnost. Ova vrijednost se može usporediti s idejom demokratije koja naglašava važnost jednakosti i pravednosti u društvu.

Uz to, suživot poslanika Muhammeda s.a.v.s. sa kršćanima i Židovima u Medini u 7. stoljeću je primjer kako je islam podupirao raznolikost i toleranciju. Medinska država bila je multietničko i multireligijsko društvo, a vodio ju je poslanik Muhammed a.s. koji je uspio izgraditi mir i suradnju među različitim vjerskim zajednicama.
Pored toga, primjer prijema sefardskih Židova nakon što su bili protjeranu iz Španije u 15. stoljeću pokazuje da je islam uvijek bio otvoren za druge kulture i religije.

Ovaj čin prihvata pokazuje da islam promovira toleranciju i suživot s drugima, a ne samo svoju vjeru. S obzirom na ove primjere, nije ispravno stavljati islam protiv demokratije ili države i njenih institucija. Zapravo o ovome mi bivamo podučavani u našim džamijama! Umjesto toga, teza se mora postaviti na način da nas naša vjera i tradicija podučavaju državotvornosti i toleranciji, koje evidentno s druge strane u ovom slučaju antiteističke itekako nedostaje. Segregacijskih postupaka i izjava prema našem narodu i religiji je sve više. Strah me je što su sve glasnije iz redova samoproklamovanih patriota BiH. Sve ovo što se događa nama ukazuje da mi zaista smetamo kao politički narod, te da nas se treba svesti na vjersku skupinu - poručio je Silajdžić. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.