open-navfaktor-logo
search
Bošnjaci i džamije
Stojanoviću je žao ako je uvrijedio Islamsku zajednicu, ali ga to ne sprečava da i dalje spinuje
Igor Stojanović (SDP), budući (pot)predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine, oglasio se nakon brojnih kritika na njegove izjave o Bošnjacima i vjernicima muslimanima, odnosno džamijama, koje je suprotstavio državi Bosni i Hercegovini. Među ostalima, reagirala je jučer i Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini. 
26.02.2023. u 11:50
get url
text

VEZANI TEKST - Rijaset IZ u BiH: Stojanovićeva izjava je prikriveni oblik islamofobije

Stojanović u svom obrazloženju navodi: 

- Žao mi je ako sam na bilo koji način uvrijedio Islamsku zajednicu i ako je moj javni nastup shvaćen kao islamofoban.

Moja reakcija se odnosila na izjavu predsjednika SDA Bakira Izetbegovića da dok su pune džamije bit će i Bosna jaka. Ovom odrednicom isključene su mnoge patriote koje poznajem, pa i ja.

Moje poruke za cilj imaju ukazati na pojavu da se vjera pokušava nametnuti kao uvjet za patriotizam. Što ne može biti naša odrednica. Zalažem se za religioznu neutralnost državnih institucija i jednaka prava svih njenih naroda i vjeroispovjesti.

Sloboda ispovijedanja vjere je individualni odabir i ne smije nikoga ugrožavati a nažalost dnevno svjedočim zloupotrebi vjere za ostvarivanje političkih ciljeva. Osim toga, poznajem mnogo Bošnjaka patriota koji nisu vjernici. I mnogo patriota koji su katoličke i pravoslavne vjeroispovjesti. Kao i ateista i agnostika koji vole svoju domovinu i rade na njenom jačanju svakodnevno. Zanemariti ih u okruženju nacionalizama koji nas okružuju je nepošteno i slabi našu bosanskohercegovačku snagu.

Sa moralnim i duhovnim vrijednostima islama nikada nisam imao problem. Moje kritike se odnose na političke stavove SDA. A ne Bošnjaka muslimana. Praveći od mene islamofoba koji živi sa muslimanima cijeli život u Sarajevu, uključujući i najteže godine, postavlja se pitanje ko je dovoljno dobar za suživot u ovako izmiješanoj zemlji za Islamsku zajednicu.

Poštovanje i čuvanje svih vjera i nacija koje su činile Bosnu i Hercegovinu hiljadama godina, za mene je patriotska obaveza. I nikad je neću dovoditi u pitanje. Jer je moja domovina u mojim očima otvorena za sve koji je poštuju i vole - naveo je Stojanović. 

VEZANI TEKST - Vlažni snovi partijskog aparatčika: Stojanović bi da Bošnjaci biraju između države i džamije, kritičare da "mrak pojede"

Sramna izjava SDP-ovca Stojanovića zbog koje su uslijedile žestoke reakcije među ostalima, sadržavala je i rečenicu "SDA uvijek presudi da je važnije biti Bošnjak a ne Bosna i Hercegovina, da je važnije ići u džamiju a ne država", čime odriče pravo najbrojnijem narodu u Bosni i Hercegovinu da budu Bošnjaci koji jesu za državu Bosnu i Hercegovinu i to građansku. Odriče pravo vjernicima da budu vjernici, idu u džamiju, ali da istovremeno budu i građani Bosne i Hercegovine koji jesu građansku Bosnu i Hercegovinu. Stojanović time smatra da se Bošnjaci i muslimani moraju odlučiti za jedno ili drugo, jer nije to poruka samo SDA, kao što ni svi Bošnjaci i svi muslimani među Bošnjacima nisu SDA. 

Osim toga, Stojanoviću ne bi trebalo biti "žao" ako je uvrijedio samo Islamsku zajednicu kao instituciju, već zbog toga što je uvrijedio ogroman broj građana Bosne i Hercegovine koji se izjašnjavaju kao Bošnjaci, idu u džamiju, ali su nesumnjivo privrženi multietničkom karateru domovine Bosne i Hercegovine i ideji njenog građanskog uređenja. A da mu nije žao ni zbog Islamske zajednice i da ne uviđa svoju grešku govori rečenica iz današnjeg oglašavanja - "postavlja se pitanje ko je dovoljno dobar za suživot u ovako izmiješanoj zemlji za Islamsku zajednicu".

Spominjanje Izetbegovićeve izjave je ništa drugo do grubo spinovanje, jer se tom izjavom ne odriče pravo drugima, koji ne idu u džamiju, da isto tako osjećaju državu BiH kao svoju. Izetbegovićeva izjava koju je dao u ramazanskom programu Hayat televizije ticala se bošnjačkog nacionalnog i vjerskog identiteta, gdje Izetbegovićev stav da je "vezivno tkivno unutar Bošnjaka vjera. Da nema vjere mi bi polako izgubili identitet i rasuli se". Pritom, ako se ima u vidu Izetbegovićev generalni stav o Bosni i Hercegovini kao multietničkoj zemlji i više puta ponavljena rečenica da u "BiH svi građani trebaju biti jednaki na svakom pedlju zemlje", pa čak i to da su Bošnjaci, Srbi i Hrvati jedan narod, onda je pokušaj spinovanja i podmetanja pogrešnih interpretacija još više zlonamjeran nego se to na prvu čini. 

– Nekad smo bili jedan narod, to treba afirmisati. Bosanski Srbi, Hrvati, Bošnjaci, mi smo bili jedan narod. Mi smo genetski, faktički još uvijek, bez obzira na sukobe, na pokolje, na belaje koje smo prošli, mi smo jedan narod. Mnogi će se ljutiti kada to kažem, mnogi će odmahivati rukom, ali to je tako. I uvijek se na istini treba insistirati. To treba afirmisati, naravno bez nametanja – Izetbegovićeve su riječi, kao i one da je "islam vjera većine nas, ali ne svih. Čak i Bošnjaci nisu svi vjernici i mi nikoga ne planiramo utjerivati u vjeru. Nipošto ne smije biti radikalizma, to je možda naopasnija stvar za nas". 

Bošnjaci su godinama suočeni sa spočitavanjem vjere i džamije, primoravanjem da se radi "mira u kući" odriču svoga vjerskog i nacionalnog identiteta, pa su i izjave Igora Stojanovića protumačene kao nastavak takve prakse i prikrivene islamofobije. Osjetljivost na takve izjave naročito je pojačana posljednjih godina jer se Bošnjacima konstantno spočitava tobožnji radikalizam.

VEZANI TEKST - Drugovi su presudili: Reis u sekularnoj državi ima pravo da šuti o interesu muslimana, a govori u interesu partije

Pežorativnih izjava na račun same Islamske zajednice, ali i drugih vjerskih zajednica, nije manjkalo kada su u pitanju SDP-ovci. Jedan od njih je i potpredsjednik te partije Vojin Mijatović koji je vjerske zajednice nazvao "ograncima fašističkih organizacija". SDP je više puta upozoravan iz Islamske zajednice, naročito tokom posljednje izborne kampanje, kada se ta stranka, ali i neke druge iz "Trojke" i pridruženih stranaka, obrušila na Islamsku zajednicu i reisu-l-ulemu Huseina ef. Kavazovića.

Stojanovića se ne može stavljati u istu ravan sa Dodikom, no njemu samom bi bilo politički i ljudski mudro da se ne koristi istom podvalom kojom se koristi i Dodik, jer na isti način je u slučaju te Izetbegovićeve izjave reagirao i šef SNSD-a. 

- Kako to da nikome ne smeta kad Bakir Izetbegović tvrdi da je BiH sigurna i ima budućnost dok su džamije pune. Gdje su tu Srbi i Hrvati - pitao je Dodik u januaru 2022. godine. 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.