open-navfaktor-logo
search
Džamija na Alifakovcu
Stoljetna tradicija učenja hafiske ženske mukabele u Sarajevu
Zvuci melodičnog učenja Kur’ana koji dopiru iz sarajevske Hadžijske džamije tokom za muslimane odabranog mjeseca ramazana, vjernike, ali i druge posjetioce bh. prijestolnice odvode do te džamije gdje hafize, žene koje napamet znaju posljednju Božiju objavu, svaki dan u isto vrijeme, poslije podne-namaza, uče mukabelu.
01.04.2023. u 12:58
get url
text

Mukabela je zajedničko glasno učenje Kur'ana tokom ramazana prije ili poslije namaza (molitve), a u prevodu s arapskog znači "okupljanje". Svakodnevno se uči po jedan džuz (30-ti dio Kur'ana) ili 20 stranica, kako bi se do Bajrama proučio cijeli Kur'an.

Prvi spomen ženske hafiske mukabele veže se za period austrougarske vlasti u Bosni i Hercegovini. Ova mukabela se učila u Tabak hadži Sulejmanovoj džamiji u Potok Mahali od 1903. do 1907. godine, a učio ju je imam hafiz Jusuf ef. Grozdanić zajedno sa četiri djevojčice koje su bile hafize, odnosno koje su učile hifz.

Mukabela je bila kratkog vijeka, a 50 godina nakon formiranja i održavanja prve zvanične ženske hafiske mukabele u Sarajevu, za vrijeme ramazana 1953. godine, hafiza Fatima Zulfikarpašić inicirala je učenje ženske hafiske mukabele u Hadžijskoj džamiji, smještenoj na Alifakovcu, jednom od najstarijih naselja u Sarajevu.

Ramazanska tradicija

Upravo ona je postala dio ramazanske tradicije u Sarajevu. I ove godine u Hadžijskoj džamiji okupljaju se hafize kako bi učile mukabelu.

Jedna od njih je i Ehlimana Godinjak, koja je hifz završila s 13 godina, kazala je da je ženska hafiska mukabela tradicija duga oko 120 godina u Sarajevu. Međutim, u Hadžijskoj džamiji se uči 70 godina.

- Tradicija ženske mukabele u Hadžijskoj džamiji datira unazad 70 godina, a u drugim džamijama se učila i unazad 120 godina. Veliki je značaj ženske mukabele u ramazanu. To je prilika da se okupljamo, ponavljamo znanje iz Kur'ana, a i da širimo poruku Islama među ženama, djecom i prenosimo to s generacije na generaciju - pojasnila je Godinjak.

Ženska hafiska mukabela u Hadžijskoj džamiji je prekinuta tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu '90-ih godina. Ponovno je pokrenuta 2008. godine na inicijativu tadašnjeg imama Hadžijske džamije.

- Već 16. godinu se mi, mlade hafize, okupljamo ovdje. Prošle godine je obilježeno 70 godina od pokretanja ženske hafiske mukabele u ovoj džamiji, a koju su učile stare hafize, baš kao što to mi danas radimo - ispričala je Godinjak.

Mukabelu u Hadžijskoj džamiji uči deset hafiza.

- Otkako je ponovo pokrenuta 2008. godine, više od 30 hafiza iz više bosanskohercegovačkih gradova učestvovalo je u učenju mukabele u Hadžijskoj džamiji, a potom su u svojim gradovima pokrenule hafiske mukabele po uzoru na našu - kazala je Godinjak.

Učenje mukabele je specifično za Bosnu i Hercegovinu.

- To i nemamo baš u nekim drugim zemljama. Specifično je za Sarajevo i našu lijepu čaršiju. Ovo je prilika i da se hafize uključe u ramazanske aktivnosti, da nisu samo hafizi. Mislim da zaslužujemo da u svakom gradu imamo barem po jednu ovakvu mukabelu. Veoma je bitno da imamo svoj neki kutak, neku džamiju u kojoj se okupljamo i učimo Kur'an - pojasnila je Godinjak.

Hafize će proučit 30 džuzova, tridesetih dijelova Kur’ana do dana Bajrama, kada će biti okončan dnevni ramazanski post od zore do zalaska sunca.

Motivacija druženje s Kur'anom

Mubina Suljić-Solo (22) je hifz položila 2019. godine dok je bila učenica četvrtog razreda Gazi Husrev-begove medrese.

- Motivacija mi je bila da se više družim sa Kur'anom, smatrala sam da mogu i da imam obavezu da i na taj način čuvam Božju riječ - ispričala je Suljić-Solo.

Žensku hafisku mukabelu u Hadžijskoj džamiji uči dvije godine.

- Za nju sam i ranije čula, ali tek sam se prošle godine u potrazi za nekim vidom ramazanske prakse, koja je obavezna studentima Fakulteta islamskih nauka, prijavila i dobila priliku, jer je bilo slobodno mjesto da učim hafisku mukabelu. To se nastavilo i ove godine i opet sam dijelom ove lijepe halke - izjavila je Suljić-Solo.

Svake godine sve više žena je u Hadžijskoj džamiji. Tako i ove, veliki broj žena u ovoj maloj džamiji na Alifakovcu svakodnevno dolazi kako bi prisustvovale ženskoj hafiskoj mukabeli.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.