open-navfaktor-logo
search
Nakon sastanka
Stoltenberg branio Schmidta: Svaki pokušaj da se potkopa Vaša pozicija, vodi BiH nazad
Visoki predstavnik Christian Schmidt sastao se danas u Sarajevu s generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom kako bi razgovarao o sigurnosnim izazovima u Bosni i Hercegovini i u području Zapadnog Balkana. Visoki predstavnik je zahvalio generalnom sekretaru na kontinuiranoj posvećenosti NATO-a ovom regionu.
20.11.2023. u 10:45
get url
text

Schmidt je istakao strateški značaj euroatlantskih integracija za BiH, ističući njihov pozitivan utjecaj na sigurnost, ekonomski razvoj i ukupnu stabilnost.

- Samo funkcionalna država može završiti proces integracija - rekao je visoki predstavnik.

On je dodao kako je u tom pogledu NATO nezamjenjiv partner BiH.

- EUFOR i OHR su stoga još potrebni. Misija EUFOR-Althea mora zadržati svoj puni mandat i kapacitet da u kratkom roku rasporedi trupe. Procesi evropskih integracija i implementacije Dejtona međusobno se ne isključuju i nisu kontradiktorni. Naprotiv, oni su komplementarni i uzajamno se podržavaju, ako se njima upravlja na koordiniran način - kazao je Schmidt.

Kako navode iz OHR-a, Schmidt je nadalje naglasio važnost rješavanja izazova kao što su politička nestabilnost, spori reformski procesi i korupcija, dodajući da BiH treba biti sposobnija da se nosi s izazovima kako bi podržala jačanje sigurnog okruženja za sve svoje građane. Za postizanje uspjeha potreban je jedinstven angažman međunarodne zajednice i zajednički napor svih domaćih aktera.

- Današnji razgovori pokazuju postojanje zajedničkog opredjeljenja za jačanje sigurnosne strukture u Bosni i Hercegovini, kao i cjelokupne stabilnosti zemlje kako bi mogla biti spremna za buduće članstvo u EU. Prepoznajemo važnost kontinuiranog dijaloga i saradnje u cilju rješavanja složenih izazova s kojim se ovaj region suočava - zaključio je Schmidt.

Stoltenberg je ponovio podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH.

- Želimo vidjeti mirnu državu u srcu stabilne regije - naveo je on.

- NATO ima historiju prisutnosti u BiH i historiju saradnje sa Uredom visokog predstavnika. Napori visokog predstavnika su od vitalne važnosti za jedinstvo i pomirenje. Svaki pokušaj da se potkopa Vaša pozicija, vodi BiH nazad, a ne naprijed - dodao je Stoltenberg.

On se izrazio podršku Schmidtu te mu se zahvalio za "njegov važan rad u BiH i predanost stabilnosti regije". 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.