open-navfaktor-logo
search
Odlaze kod privatnika
Stomatološka služba Doma zdravlja KS ima 248 zaposlenih, a građani nezadovoljni uslugom
Sigurno ste barem jednom u životu otišli kod stomatologa u dom zdravlja kojem po adresi stanovanja pripadate i pokušali popraviti ili izvaditi zub.
15.05.2023. u 07:25
get url
text

Mnogi su otišli i više puta i pokajali se. Na pitanje - zašto, uglavnom odgovaraju kako nisu bili zadovoljni uslugom.

Loša usluga i materijali

Duge liste čekanja kada se naručujete kod zubara, loši materijali (nekvalitetne plombe koje brzo ispadaju) i usluga, ali i nemogućnost dobijanja određenih usluga iz domena stomatologije, neljubazno medicinsko osoblje..., najčešće su zamjerke građana.

- Mojoj djeci stomatolozi u domu zdravlja pokvarili su zube dugim čekanjem na uslugu, neadekvatnim popravljanjem, da sam ih gotovo uvijek nakon toga morala voditi kod privatnika kako bismo ispravili greške i pokušali spasiti zub. Isto je i sa mnom i suprugom. Uglavnom smo u prethodnim godinama i mi, iako smo zdravstveni osiguranici, usluge stomatologa tražili u privatnim ordinacijama, a ako smo trebali vaditi zub, uglavnom smo išli u Hitnu pomoć. Isti slučaj je i kod drugih ljudi, rodbine, komšija, prijatelja... - kaže S. Barac.

Mnogi uglavnom po uslugu stomatologa odlaze u privatne ordinacije. I tako godinama unazad!

I struka je saglasna kako je stomatologija uglavnom prešla u privatne ruke.

Iako su zdravstveni osiguranici, vodeći se onom kako je bolje i platiti, a da budete zadovoljni, nego otići u državnu ustanovu i riskirati da na kraju ostanete bez zuba koji je nestručno popravljen i zatvoren nekvalitetnom plombom.

A cijene usluga u privatnim ordinacijama nisu baš male, pa mnogi za nešto veće intervencije nerijetko podižu i kredit.

Za popravak zuba u privatnoj ordinaciji u prosjeku ćete platiti od 40 do 50 KM, koliko košta i čišćenje kamenca, te vađenje zuba sa anestezijom. Liječenje zuba iznosi od 70 do 100 KM. Zubni implantati od 1.200 do 1.500 maraka.

Akrilatna totalna proteza košta od 300 do 550 KM, metal-keranička krunica od 230 do 280, a cirkon od 450 do 500 KM.

Mobilni aparatić za jednu vilicu košta 600, a fiksni 1.500 KM. Bijeljenje zuba iznosi oko 350 maraka.

Koje usluge građani mogu dobiti

U okviru javne ustanove Dom zdravlja Kantona Sarajevo rad stomatološke službe organiziran je na primarnom nivou i u okviru Organizacione jedinice Specijalističko-konsultativna djelatnost.

Na primarnom nivou, kako su naveli iz Doma zdravlja, zaposleno je 90 doktora stomatologije i specijalista dječije i preventivne stomatologije, te 87 stomatoloških sestara.

U Specijalističko-konsultativnoj djelatnosti radi: pet specijalista oralne medicine i parodontologije, osam specijalista dentalne patologije i endodoncije, 15 specijalista stomatološke protetike, osam specijalista oralne hirurgije, sedam specijalista ortodont/specijalista ortopedije vilica, 27 stomatoloških sestara / tehničara te jedna odgovorna osoba službe.

- Svaka organizaciona jedinica JU Dom zdravlja KS, a ima ih devet, ima stomatološku službu, uključujući i dječiju, osim Doma zdravlja Trnovo - navode iz javne ustanove.

Dodaju "kako se naručivanje kod stomatologa ne vrši putem call centra, nego ličnim dolaskom ili putem direktnog telefona u ordinaciji".

- Svaki osiguranik, ako je u pitanju hitan slučaj, bude primljen odmah, a za ostale usluge dobija se termin u pravilu u roku od dva dana, u zavisnosti od tražene usluge, s tim da isti dan dobije pregled kod specijaliste ili doktora stomatologije - ističu u Domu zdravlja.

Zanimalo nas je i koje sve stomatološke usluge građani KS mogu ostvariti u JU Dom zdravlja KS?

- To su: ekstrakcija i sanacija zuba, hirurške intervencije, parodontološke intervencije, protetski radovi (mobilna protetika i fiksna protetika), ortodontske usluge, endodontske usluge i usluge iz domena pedodoncije.

U slučaju da je korisnik usluga, koje obavlja i pruža JU Dom zdravlja KS, nezadovoljan u bilo kom pogledu, ima pravo i mogućnost podnijeti prigovor ili primjedbu. 

- U tom slučaju sve će se riješiti na nivou organizacione jedinice određenog doma zdravlja, ali i na nivou Komisije za prigovore pacijenata koja je formirana na nivou ustanove - stoji u odgovoru kojeg smo dobili iz menadžmenta JU Dom zdravlja KS. 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.