open-navfaktor-logo
search
Bh. apsurdi
Stotine Mostaraca glasaju za Evropski parlament, a svoju lokalnu vlast ne mogu birati već deceniju
Kao što je poznato, posljednji lokalni izbori u Mostaru su održani 2008. godine, a jedina sadašnja vlast je "vječiti gradonačelnik" Ljubo Bešlić
26.05.2019. u 13:22
get url
text

Dragan Čović, predsjednik HDZ-a, glasao je jutros u Mostaru na izborima za Evropski parlament. Došao je u društvu supruge Bernardice. "Evropsku dužnost" obavio je u učionici Osnovne škole Patra Bakule na čijim zidovima su istaknuta vjerska obilježja, poput raspela, te grb takozvane Herceg-Bosne. Inače, radi se o javnoj školi koja se finasira budžetskim novcem prikupljenim od svih poreskih obveznika u sekularnoj državi Bosni i Hercegovini. 

Na istom mjestu glasala je i majka Željane Zovko, nekadašnje ambasadorice Bosne i Hercegovine, a sadašnje europarlamentarke i zagovornice "evropskih vrijednosti"  na način kako ih vidi HDZ. Zovko je jutros na ovo biračko mjesto došla u pratnji majke, pa je iskoristila priliku za davanje izjava novinarima. 

- Duboko sam uvjeren da će Bosna i Hercegovine imati predstavnika u Evropskom parlamentu, kao što smo imali i dosad, ali bih volio da izlaznost bude bar desetak puta izraženija nego recimo prije pet godina - kazao je Čović. 

Bosna i Hercegovina, naravno, neće imati nikakvog predstavnika u Evropskom parlamentu, kao što ga nije imala ni do sada. Odnosno, neće imati predstavnika na način kako stvari posmatra Dragan Čović. Jer jedini "predstavnici" BiH, koji zapravo i nisu izabrani glasovima u BiH, su bili iz drugih zemalja, poput Jasenka Selimovića,  iz Liberalne stranke Švedske. Ovaj rođeni Sarajlija je u Evropskom parlamentu, kad god je imao priliku, radio i govorio u interesu države BiH i svih njenih građana. "Predstavnici BiH" o kojima Čović govori radili su i govorili u interesu jedne stranke i dijela naroda privrženog toj stranci-HDZ-u. 

Međutim, ono što je apsurdno, tragikomično i "moguće samo kod nas" je da na izborima za Evropski parlament Mostarci sa pravom glasa danas glasaju na ukupno 15 birališta. Dakle, radi se hrvatskim državljanima koji mogu glasati na izborima za zastupnike u Evropski parlament iz Republike Hrvatske. Istovremeno, građanke i građani Mostara ne mogu ni na jednom biralištu glasati za svoju lokalnu vlast. Kao što je poznato, posljednji lokalni izbori u Mostaru su održani 2008. godine, a jedina sadašnja vlast je "vječiti gradonačelnik" Ljubo Bešlić. 

Izbori u Mostaru, dakle, nisu održani 11 godina jer je Ustavni sud Bosne i Hercegovine, po žalbi hrvatskih delegata iz Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, proglasio neustavnim dijelove Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koji se odnose na Grad Mostar.

Otad dogovora o izmjenama nema, a CIK ne raspisuje izbore za Mostar. Dogovor o Mostaru "zapeo " je prvenstveno na relaciji HDZ-SDA. Godinama se pregovara i dogovara, ali bez uspjeha. 

Ured visokog predstavnika raspustio je Gradsko vijeće 2012. godine. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.