open-navfaktor-logo
search
Prvi bh. organski spomenik
Stotinu žena u nedjelju sadi 1.000 nevena na prvoj liniji odbrane Sarajeva na Zlatištu
U Vijećnici u Sarajevu, glavnom gradu Bosne i Hercegovine, najavljena je monumentalna umjetnička instalacija i prvi bh. organski spomenik “Prva Ženska Linija / Naša Porodična Bašta 2", umjetnice Smirne Kulenović, čiji je cilj kroz umjetnost i ekologiju doprinijeti očuvanju kulture sjećanja.
13.08.2021. u 13:03
get url
text

Monumentalna umjetnička instalacija Smirne Kulenović u napuštenim ratnim rovovima na Zlatištu, u Federaciji BiH, bit će održana u nedjelju 15. augusta.

Na lokaciji iznad Vranjača, na Zlatištu (područje Općine Centar, u blizini Sunnylanda), na nekadašnjoj prvoj liniji odbrane grada, u rovovima Armije Republike BiH, 100 učesnica participativnog performansa "Prva Ženska Linija" posadit će 1.000 sadnica nevena kao dio monumentalne umjetničke instalacije "Naša Porodična Bašta 2" i kao doprinos kulturi sjećanja, umjetnice i MA istraživačice u oblasti Art-Science Smirne Kulenović.

Ovaj prostor će biti dostupan i otvoren za javnost kao prvi "organski, živi spomenik" palim braniteljima i svim preživjelim građanima Sarajeva.

Medijima su se tom prilikom u petak obratile Benjamina Karić, gradonačelnica Grada Sarajeva, Claudia Zini, italijanska historičarka umjetnosti, kustosica, direktorica KUMA International, Center for Visual Arts from Post-Conflict Societies te Smirna Kulenović, umjetnica, MA istraživačica pri Kunstuniversitet Linz i saradnica Angewante Innovation Lab u Beču.

Najteži dani opsade

Karić je tom prilikom rekla kako je Smirna Kulenović idejom oplemenila ne samo augostovske dane u Sarajevu, već "radom pokazuje da mi svoj fokus i pažnju stavljamo na rađanje života".

- Naša historija je slavna i naša historija je pokazatelj kako smo uspjeli izdržati najteže dane opsade, kako su naše žene, kako su naši hrabri branioci uspjeli izdržati ono najteže i kako upravo zahvaljujući tim ljudima, zahvaljujući našim majkama i očevima koji su izgubili svoje živote i koji su se borili tokom rata, mi danas stojimo ovdje - rekla je gradonačelnica.

Međutim, pojasnila je Karić, pored toga što se prisjećamo svih onih koji su izgubili svoje živote, za djecu i budućnost, pored istine i učenja o historiji važno je pokazati kako se iz svega rađaju nove prilike i dolaze nove generacije, ljudi, umjetnici poput Kulenović koji su brižni čuvari historije i istine o agresiji na BiH.

- Sve dok imamo ovakve mlade ljude i mlade žene koji se posvećuju ovako vrijednim projektima, ja se ne brinem za našu budućnost i naš napredak. Jedino ako vodimo računa o našoj historiji i ako se borimo za pravdu i istinu na ovaj način, mi možemo reći da gradimo bolju i kvalitetniju budućnost - rekla je Karić.

Zini je kazala kako je impresionirana radom Kulenović, izrazivši radost što će podržati umjetnički performans u nedjelju.

- Performans se bavi ostacima rata oko grada koji uključuje u početku tri generacije žena i koji će postati performans od 100 i više žena iz različitih dijelova Bosne i drugih zemalja u inostranstvu što je veoma važno dostignuće zato što znači da projekt ima odziv ne samo lokalno nego i internacionalno - rekla je Zini.

Smatra kako je značajno da će žene saditi 1.000 medicinskih biljaka nevena u napuštenim ratnim rovovima. Podsjetila je na ljekovita svojstva ovog cvijeta, među kojima je i činjenica da pomaže u liječenju rana. Ukazala je na značaj i ulogu umjetnosti.

- Mi vjerujemo da umjetnost pruža odličnu priliku da se pomiri sa prošlošću i da se dostigne zatvaranje jednog poglavlja, počne sa liječenjem kolektivnih i ličnih trauma i stvori jedna pozitivna promjena u svijesti ljudi - rekla je Zini.

Dodala je kako performans ima veoma jak karakter liječenja, kako za ljude tako i za traumatizirani predio jer ova forma organskog spomenika je čin spajanja i kolektivne akcije i "savršen način da se nosi s traumom dok se u isto vrijeme vraća prirodi koja nas okružuje".

Umjetnica Smirna Kulenović je u obraćanju medijima kazala kako će u projektu učestvovati žene iz BiH i regiona.

Pojasnila je kako se projekt "Naša Porodična Bašta" sastoji od dva dijela. Prvi je već realiziran. U saradnji s porodicom realizirala je početnu transformaciju jednog dijela rovova. Kako je podsjetila, kao porodica su očistili rovove od korova i trnja te pripremili bočnu stranu rovova za sadnju nevena.

1.000 sadnica nevena

Drugi dio projekta, "Naša Porodična Bašta 2" – "Prva Ženska Linija" uključuje angažman oko 100 žena koje će u pripremljeni teren rovova zajedno saditi 1.000 sadnica nevena. U obraćanju je kazala kako je šutnja o traumi uzrok nezdravog odnosa prema historiji, ali i sadašnjosti što je vidljivo iz načina na koji se podižu spomenici.

- Prva ženska linija je zapravo prvi bosanskohercegovački organski, tj. živi spomenik koji će činiti stotinu žena volonterki, učesnica koje skupa sade hiljadu sadnica nevena u prostor napuštenih rovova na Zlatištu, u Federaciji BiH. Sama ideja za projekat je došla iz moje lične historije i historije moje porodice u kojoj se moj djed borio na prvoj liniji i branio grad Sarajevo, tako da prvi dio samog projekta izvela sam u suradnji sa svojom porodicom gdje smo sami teren rovova pripremili za sadnju dok drugi dio će se desiti u nedjelju 15. augusta od 10 do 12 sati na samoj teritoriji rovova na Zlatištu gdje će žene saditi tih hiljadu sadnica nevena i na taj način kreirati veliku umjetničku monumentalnu formu na ovom prostoru - rekla je Kulenović.

Podsjetila je kako se njeno obrazovanje tiče interaktivne umjetnosti, odnosno kombinacije umjetnosti, nauke i ekologije.

- Jedan veliki svjetski trend trenutno u savremenoj umjetnosti jeste da ona brine o svojoj okolini i da zapravo ne govori samo o kontekstu društva već i cjelokupnog ekološkog sistema kojeg mi namjeravamo restaurirati ovim projektom - rekla je Kulenović.

Dodala je kako na taj način želi stečeno znanje aplicirati nazad u BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.