open-navfaktor-logo
search
Nova većina
Strah od gubitka vlasti: Konaković pritiscima "lomi" dvije zastupnice SDA da pređu u NiP
Njihovim bi eventualnim napuštanjem SDA oslabio Klub ove stranke za dva zastupnika, čime bi definitivno eliminisao mogućnost da stranka koja je osvojila najveći broj skupštinskih mandata sa SBB-om i DF-om, uz Pecikozu i Plehu, napravi novu većinu
07.10.2019. u 18:51
get url
text

U nekoliko navrata na sjednicama Skupštine Kantona Sarajevo pokazalo se da je parlamentarna većina koju čini šestorka uzdrmana, te da se baš i ne slažu sjajno kako se to predstavlja u javnosti.

Sve češće najave kako bi SDA, sa SBB-om i Demokratskom frontom, te jednim samostalnim zastupnikom (Fahrudin Pecikoza) i BOSS-ovim Harisom Plehom mogli napraviti novu većinu koju bi tvorilo 19 ruku, razlogom su što se predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković unervozio i u posljednje vrijeme angažirao maksimalno kako bi "slomio dvije zastupnice SDA da promijene stranačke dresove".

Riječ je o Samri Ćosović-Hajdarević i Jasmini Biščević-Tokić, na koje intenzivno vrši pritisak, direktno ali i preko posrednika. Za Biščević-Tokić zadužen je njegov politički direktor Kemal Ademović, a on pokušava ubijediti Ćosović-Hajdarević.

Njihovim bi eventualnim napuštanjem SDA oslabio Klub ove stranke za dva zastupnika, čime bi definitivno eliminisao mogućnost da stranka koja je osvojila najveći broj skupštinskih mandata sa SBB-om i DF-om, uz Pecikozu i Plehu, napravi novu većinu.

Prema informacijama Faktora, ni Ćosović-Hajdarević, ni Biščević-Tokić nemaju namjeru mijenjati stranački dres, niti pokleknuti pred Konakovićevim nasrtajima.   

Trenutnu većinu u Skupštini KS čini šest političkih stranaka Narod i pravda (6), Naša stranka (5), SDPBiH (3), SBB (4), DF (3), NBL (1) i samostalni zastupnik Damir Nikšić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.