open-navfaktor-logo
search
U krugu firme
Strahuju od likvidacije firme: Radnici "Zraka" izlaze na protest, pozvali i građane
Radnici preduzeća "Zrak" Sarajevo sutra izlaze na protest za očuvanje ove firme namjenske industrije, zabrinuti da bi pokrenuti stečaj mogao dovesti do njene likvidacije.
25.06.2023. u 17:59
get url
text
Poziv na protest
Poziv na protest

VEZANI TEKST - Radnici Zraka: Sud odbio žalbu, ako Vlada FBiH ne bude reagovala, izlazimo na proteste

Protest, organiziran uz podršku Sindikata metalaca FBiH, bit će održan u krugu preduzeća, s početkom u 10 sati.

- Protest se organizuje u svjetlu nedavnog pokretanja stečaja u ovoj renomiranoj kompaniji namjenske industrije, koja je već 75 godina prisutna u Sarajevu. Odluka prvostepenog Općinskog suda u Sarajevu o pokretanju stečaja izazvala je veliku zabrinutost među radnicima, koji strahuju da bi to moglo dovesti do likvidacije firme, ako se potvrdi i na drugostepenom sudu, a nezvanične informacije do kojih je dosao v.d. direktor društva Edin Čano govore da bi se taj scernario mogao i desiti - saopćeno je iz Sindikata "Zraka".

Istaknuto je da su stoga odlučili organizovati protest kako bi uputili apel Vladi Federacije BiH, kao većinskom vlasniku, da preuzme sve korake koji su potrebni kako bi se spriječila potencijalna likvidacija, jer stečaj u ovom slučaju vjerovatno vodi u likvidaciju, a ne oporavak firme.

- Iako se firma nalazi u procesu finansijske konsolidacije, te iako su zakoni o finansijskoj konsolidaciji jasni (član 9, tačka 1. Zakona o finansijskoj konsolidaciji - U toku postupka finansijske konsolidacije ne mogu se pokrenuti postupci prinudne naplate potraživanja nad imovinom društva sa većinskim učešćem državnog kapitala koje se konsoliduje), a i u sudskoj praksi postoje ovakvi slučajevi gdje su odbačeni pokušaji slanja u stečaj određenih preduzeća upravo zbog tog procesa finansijske konsolidacije, ako bi pored svega toga došlo do potvrde stečaja, to bi zaista bio slučaj bez presedana i pokazatelj da su i sudovi u službi raznih politika i tajkuna, a ne zakona i pravde - navedeno je u saopćenju.

Naglašeno je da ovaj protest nije samo inicijativa radnika "Zraka", već će se pridružiti i radnici iz ostalih firmi namjenske industrije, kao i radnici iz drugih firmi metalskog sektora te predstavnici nekoliko granskih sindikata.

- Ovo je prilika da se zajednički iskaže podrška očuvanju radnih mjesta i strateške važnosti "Zraka" kao bitne kompanije vojne industrije za našu državu. 

Stoga, ovim putem želimo da pozovemo i sve građane Sarajeva koji su u mogućnosti, da nam se pridruže na ovom važnom protestu. Očekujemo vašu podršku u zaštiti radnih mjesta i očuvanju strateških industrija u našoj zemlji - naglašeno je u saopćenju Sindikata "Zraka".

Poziv na protest radnika Zraka

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.