open-navfaktor-logo
search
Osam zahtjeva
Štrajk upozorenja u RMU "Banovići": Sindikat podržava Upravu i proziva Vladu FBiH
Vrlo slične zaključke jučer je na vanrednoj sjednici donijelo Općinsko vijeće Banovići, u kojem većinu ima PDA Mirsada Kukića. Danas ih ponavlja Sindikat koji podržava Upravu Rudnika
08.10.2019. u 09:40
get url
text

U Rudniku mrkog uglja RMU "Banovići" jutros od sedam sati održan je jednosatni štrajk upozorenja, a još dva će biti organizirana tokom dana u drugoj i trećoj smjeni. Štrajk je zapravo način vršenja pritiska na Vladu BiH da ispuni zahtjeve Uprave Rudnika.

Malo poslije sedam sati izašlo je pedesetak radnika ispred Direkcije RMU "Banovići". Tu su im članovi štrajkačkog odbora pročitali usvojene zaključke Sindikata radnika.

{$galerijaFotografija}

Nakon toga, imali smo priliku otići do Površinskog kopa u sklopu rudnika. Scena ista. Okupljeno pedesetak radnika, a jedan od članova štrajkačkog odbora pristao je dati "izjavu" medijima. Umjesto izjave pročitao je zaključke sindikata. Potom jedan od radnika daje izjavu u kojoj u par riječi ponavlja isto, s tim da je na pitanje podržavate li upravu i ono što uprava radi, kratko rekao: "Tako je, tako je".

Nakon toga bila je planirana izjava predsjednika Skupštine Sindikata radnika RMU "Banovići" Zijada Lačića. Ponovo isti scenarij. Lačić čita osam zaključaka u sjedištu sindikalne organizacije. Iza njega slika - projekat termoelektrane u Banovićima, s njegove desne strane veliki portret Mirsada Kukića, a pored njega još jedna slika termoelektrane.

O rokovima za ispunjenje zahtjeva koji su izneseni Vladi FBiH, Lačić nije mogao govoriti. Rekao je samo da će mediji biti blagovremeno obaviješteni.

Ono što su u nekoliko navrata čitali prenosimo u cijelosti:

1.  Vlada FBiH ne želi da potpiše novi kolektivni ugovor o pravima i obavezama poslodavca i radnika u oblasti rudarstva u FBiH.

2. Vlada FBiH ne dozvoljava povećanje najniže neto satnice rada niti povećanje cijene uglja.

3. Vlada FBiH je donijela Odluku o donošenju Programa o prestrukturiranju elektroenergetskog sektora u FBiH broj: 933/2019 od 22.08.2019. godine u kojem predviđa ulazak RMU "Banovići" u Koncern u kojem, između ostalog, navodi smanjenje broja radnika (predviđa otpuštanje radnika) i smanjenje cijena uglja, a samim tim smanjili bi se i ukupni prihodi što bi dovelo u pitanje funkcionisanje privrednog, javnog, nevladinog i svih drugih sektora u općini Banovići, a što je u potpunoj suprotnosti sa stavovima Sindikata.

4. Vlada FBiH nije osigurala garanciju i odredila rok početka izgradnje TE Banovići blok, iako je sve potrebne procedure i akte Rudnik Banovići osigurao prije Bloka 7 Tuzla i Bloka 8 Kakanj, te se s pravom postavlja pitanje zašto je ovaj projekat osporavan od strane Vlade FBiH u posljednjih nekoliko godina uprkos Zaključcima Parlamenta FBiH, a uzimajući u obzir da se radi o najjeftinijiem projektu i da BIok-l TE Banoviéi predstavlja zamjenski kapacitet.

Podsjećamo da neizgradnjom TE Banovići, RMU "Banovići" ne bi imao osiguran plasman uglja čime bi došla u pitanje egzistencija samog Rudnika, svih zaposlenih u Rudniku i njihovih porodica kao i građana Općine Banovići.

5. Vlada FBiH vrši zloupotrebu državnih institucija pa vrši medijsko-inspekcijsku hajku na rudnik Banovići, njegove radnike i njihov crni hljeb. Na račun ovog preduzeća izneseno je niz neistina s namjerom da se naruši integritet Društva i unese panika među radnike.

6. Sindikalni odbor će se zajedno sa Upravom i Nadzornim odborom u skladu sa zakonskim odredbama boriti za očuvanje svakog radnog mjesta u RMU "Banovići", za realizaciju projekta izgradnje TE Banovići i za odbranu od ulaska u Koncern EP BiH do okončanja izgradnje TE Banovići i potpunog i zakonitog definisanja odnosa u samom Koncernu.

7. Sindikalni odbor Sindikalne organizacije RMU "Banovići" će u svrhu zaštite očuvanje Rudnika i lokalne zajednice, stupiti u štrajk upozorenja, a ukoliko bi bilo potrebno i u generalni štrajk u skladu sa odredbama Zakona o štrajku. Ukoliko dođe do generalnog štrajka, mogao bi biti ugrožen energetski sektor u FBiH i čiju će odgovornost snositi upravo Vlada FBiH na čelu sa premijerom Fadilom Novalićem.

8. Sindikalni odbor daje punu podršku u radu Upravi Društva do kraja njihovog mandata (maj 2020. godine) iz razloga što Uprava društva proteklih 15 godina pozitivno i uspješno posluje, redovno uplaćuje sve obaveze, plaće i doprinose radnicima, ulaže u infrastrukturu, poboljšava uvjete rada i, najbitnije, ne otpušta radnike nego kontinuirano vrši zaposlenje novih radnika.

Vrlo slične zaključke jučer je na vanrednoj sjednici donijelo Općinsko vijeće Banovići, u kojem većinu ima PDA Mirsada Kukića. Danas ih ponavlja Sindikat koji podržava Upravu Rudnika.

Niko od sindikalaca ili radnika nema komentar na to kakav je status radnika u RMU "Banovići". Kažu da je nedavni protest rudara zbog smanjenja plaća bio politički motiviran i da između Uprave i radnika nema problema.

Rudnik trenutno nema Nadzorni odbor, a vanredna sjednica Skupštine društva zakazana je za 21. oktobar. Vlada FBiH imenovala je dva vršioca dužnosti članova NO i njih bi skupština treba potvrditi. Nije slučajno da se od Vlade FBiH pravi neprijatelj jer su kadrovi Mirsada Kukića izgubili povjerenje. Dva od tri člana NO trebala bi biti potvrđena čime bi Vlada FBiH faktički povratila kontrolu nad rudnikom, kojim je do sada suvereno upravljao Kukić preko svojih ljudi.

Do tog 21. oktobra sigurno ćemo imati još scenarija poput ovog današnjeg.

rmu-banovici-strajk (15).JPG
1 od 6
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.