open-navfaktor-logo
search
Odgovorili Vladi
Štrajk upozorenja u svim školama u TK: Saznajemo šta su sindikati prihvatili, a šta traže
U svim osnovnim i srednjim školama u Tuzlanskom kantonu danas će biti organiziran štrajk upozorenja od 12 do 13 sati.
29.12.2022. u 11:37
get url
text

- Mi smo već ranije odlučili da održimo štrajk upozorenja, ako ne budemo imali potpisan sporazum s Vladom Tuzlanskog kantona, a još ga nismo potpisali - kaže Sumedin Kulović, predsjednik Samostalnog sindikata radnika osnovnog obrazovanja i odgoja TK.

Kada su u pitanju zaposleni u oblasti osnovnog i srednjeg obrazovanja, Vlada TK je ponudila povećanje plaće za sve zaposlene u neto iznosu od 90 KM, kao i usklađivanje toplog obroka na jedan posto prosječne plaće u Federaciji Bosne i Hercegovine, što bi trenutno značilo povećanje toplog obroka sa 10 na 11,40 KM. Također, ponuđeno im je da regres u 2023. godini iznosi 50 posto prosječne neto plaće u FBiH utvrđene u mjesecu prije usvajanja Budžeta TK.

- Povećanja plaće i toplog obroka koja se ponuđena nama nisu sporna, ali imamo još neke zahtjeve. U ponuđenom sporazumu nema odredbe o minimalnoj plaći, koja ne bi trebala biti sporna ni nama ni Vladi, ali želimo da se ugradi u tekst. Kada je u pitanju isplata jednokratne pomoći dali smo opciju da se dio isplati u vidu pomoći, a dio kroz regres - pojašnjava Kulović.

Kako saznajemo, Vlada TK danas će održati sjednicu na kojoj će se očitovati o zahtjevima sindikata prosvjetnih radnika.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.