open-navfaktor-logo
search
Socijaldemokrate BiH
Stranački transferi u Tuzli: Samostalni vijećnici čine većinu, hoće li presuđivati lični interesi
Aleksandar Vujadinović izabran je za vršioca dužnosti predsjednika Gradskog odbora Socijaldemokrata Bosne i Hercegovine (SDBiH) Tuzla. On je na toj funkciji zamijenio Žarka Vujovića koji je, zajedno sa dijelom članstva SD-a, prešao u Demokratsku Frontu (DF).
17.08.2022. u 14:09
get url
text
Press konferencija SD BiH

Vujadinović je ostao jedini vijećnik SD-a u Gradskom vijeću Tuzla, nakon što su u DF prije nekoliko dana prešli Damir Muratović i Mirel Mišković, a stranku je ranije napustio i Hasib Hirkić.

VEZANI TEKST - Vlast ovisi o interesnim grupama: U Gradskom vijeću Tuzle čak 12 samostalnih vijećnika

- Poštujemo odluku članova koji su izašli iz stranke. Formirali smo novo Predsjedništvo stranke u Tuzli, gdje su predstavnici različitih generacija, s akcentom na mlade, osobe iz različitih slojeva društva, različitih profesija, a vodili smo računa o spolnoj strukturi. Članstvo je, naravno, multietničko - rekao je danas Vujadinović.

Inače, Vujadinović je ljekar, tačnije ortopedski hirurg, čija je uža specijalnost hirurgija kičmenog stuba.

U Gradskom vijeću Tuzle koje broji 31 vijećnika, nakon brojnih izlazaka iz stranaka, trenutno djeluje čak 12 samostalnih vijećnika, a dio njih održava većinu koju predvodi Socijaldemokratska partija, odnosno gradonačelnik Jasmin Imamović.

Tu činjenicu komentirao je Vujadinović koji je rekao da je "lično razočaran postupcima pojedinaca koji su istupili iz stranke, zbog načina na koji su to učinili".

- Svako ima pravo da odlučuje o svom putu. Prvi put se dešava da samostalni vijećnici čine većinu, a samim tim odlučuju o stvarima važnim za život građana Tuzle. Nadam se da lični interesi neće biti prepreka u donošenju nekih bitnih odluka. Ja ću uvijek raditi u interesu građana bez obzira na moguće posljedice po mene. Uprkos svemu, mislim da je politika častan posao i da se može časno raditi, iako sam u posljednje vrijeme spoznao šta je to politika - kaže Vujadinović.

Član Predsjedništva GO SD BiH Tuzla Ramo Husagić istakao je da je "lični interes nadvladao interese politika i ideologija".

- U pozadini svega što se desilo kod nas je lični interes. Kada je u pitanju konsolidacija stranke mi smo za 10-15 dana sredili stanje u mnogim mjesnim zajednicama, a oko 80 posto organizacija nam je ostalo, kada je u pitanju organizacija i vođenje ogranaka. U ostalim smo našli zamjene - zaključio je Husagić.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.