open-navfaktor-logo
search
Osudili napad na Smajić
Stranka za BiH: Međunarodni sud pravde presudio da su genocid počinili vojska i policija RS-a
Stranka za Bosnu i Hercegovinu uputila je saopćenje za javnostt kojim osuđuje napade na Begiju Smajić, zastupnicu u Narodnoj skupštini bh. entiteta RS, nakon što je u svojoj diskusiji upozorila da uniforma Vojske Republike Srpske vrijeđa žrtve te da su pod uniformom iste počinjeni zločini uključujući i genocid, te koja je po međunarodnim presudama odgovorna za te zločine.
09.02.2022. u 16:22
get url
text

- Stranka za BiH je državotvorna stranka svih građana Bosne i Hercegovine bez obzira na vjersku, nacionalnu, rasnu i drugu pripadnost. Od svoga osnivanja okupljala je građane Bošnjake, Srbe, Hrvate, Rome, Jevreje i druge. Nikada nije pravila razliku među njima! Stranka za Bosnu i Hercegovinu je uvijek imala samo jedan cilj, borba za suverenu, cjelovitu, demokratsku državu, buduću punopravnu članicu NATO-a i Evropske unije.

Na svom 26-togodišnjem političkom putu SBiH je poštovala je međunarodne i domaće zakone, evropske principe demokratije i slobodnog svijeta, posebno imajući u vidu pravo svakog pojedinca, koji je temelj moderne i demokratske države - naveli su iz SBiH. 

Dodaju da je po tužbi Bosne i Hercegovine protiv Srbije (tužba pokrenuta 1993. godine protiv tadašnje Savezne Republike Jugoslavije-SRJ), Međunarodni sud pravde (ICJ) utvrdio odgovornost Srbije zbog kršenja Konvencije o spriječavanju i kažnjavanju zločina genocida, a istom presudom direktnim izvršiocima genocida označeni su Vojska i Policija Republike Srpske (RS).

VEZANI TEKST - Smajić u NSRS-u: Vojska RS-a je presuđena za genocid; srpski zastupnici: Povucite riječ, vi nas mrzite

- Skupština Srbije, 31.03.2010. godine, usvojila je Deklaraciju o osudi zločina u Srebrenici u julu 1995. godine u kojem je ubijeno 8.000 Bošnjaka. Deklaracija je usvojena sa 127 glasova za i 21 glasom protiv nakon višečasovne burne rasprave.

Deklaracija se poziva na presudu Međunarodnog suda pravde, kojom je utvrđeno da je u Srebrenici jula 1995. godine izvršen genocid, i u tekstu se osuđuje zločin na način utvrđen presudom pomenutog suda.

Stranka za Bosnu i Hercegovinu je uvijek poštovala i poštovat će navedene presude, što očekujemo i od drugih stranaka u Bosni i Hercegovini bez obzira na njihovu adresu gdje su registrovane - naveli su iz Stranke za BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.