open-navfaktor-logo
search
Ko će vraćati dug
Stranka za BiH o zaduženosti KS: Ubrzano se ide prema milijardi KM
Kantonalno vijeće Stranke za Bosnu i Hercegovinu Sarajevo smatra da je potrebno organizovati tematsku sjednicu Kantona Sarajevo, jer KS galopira prema kreditnim zaduženjima od milijardu KM i zakonskom maksimumu gdje više neće biti moguće kreditno se zaduživati, a dugove će otplaćivati djeca sadašnjih članova Vlade KS, navodi se u saopćenju ove politčke organizacije.
26.02.2024. u 12:02
get url
text

- Do podataka je veoma teško doći, jer "najtransparentnija" Vlada KS kroz razne dokumente obrađuje ovu problematiku, a pritom ujedno još ne želi izaći sa cjelovitim dokumentom o stanju zaduženosti kroz prizmu svih preuzetih kredita i onih koji su u fazi odobravanja kroz parlamente ili su u završnoj fazi ugovaranja.

Na web stranici Ministarstva finansija u dokumentu nazvanom "Strategija upravljanja dugom Kantona Sarajevo 2023. - 2025. godina" ukupan dug KS iznosi 483 miliona KM i to je stanje na 31.12.2022. godine.

Samim ovim podatkom ministar nije upoznat niti sa stanjem duga koji je obrađen u dokumentu njegovog Ministarstva. Prethodni dug daje stanje onoga što je potpisano i što se otplaćuje prema ino kreditorima i domaćim bankama. U ovo stanje nije uvršteno sve ono što je odobreno od Vlade KS krajem 2022. godine i tokom 2023. godine i 2024. godine i što je u fazi ratifikacije kroz parlamente ili je u finalnoj fazi pregovaranja sa ino kreditorima. U ovo stanje nije uvršteno niti zaduženje prema domaćim bankama planirano kroz budžet za 2024. godinu.

Trenutnom zaduženosti u visini od 842 miliona KM dolazimo do gotovo maksimalnog zakonskog limita po kojem se KSo može uopće zadužiti i dolazimo do iznosa gotovo ukupnog iznosa izvornih prihoda KS u jednoj godini. Samo za ovu godinu planirana je otplata kredita i kamata u visini približno 80 miliona KM - navode iz SBiH.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.