open-navfaktor-logo
search
Kirminal i korupcija
Stranka za BiH traži ostavku Okerića zbog raspodjele 200.000 KM, SDA: Hoće li biti spektakularnih hapšenja
Kantonalno vijeće Stranke za BiH Sarajevo oglasilo sa saopćenjem za javnost u kojem je optužuje Narod i pravdu da se iz kantonalnog budžeta isplatili više od 200.000 maraka organizacijama koje su osnovali pripadnici NIP-a.
21.10.2023. u 08:33
get url
text

- Kada pomislite da vas ništa u Kantonu Sarajevo ne može iznenaditi, svakodnevno dobijemo potvrdu da NIP uspije svojim postupcima  nadu pretvoriti u duboko razočarenje. NIP kao nosilac vlasti i stub Trojke u KS svojim djelovanjem i isplatama više od 200.000,00 KM organizacijama koje su oni osnovali, pokazuje da je obnašanje vlasti unosan posao i biznis kako za samu stranku, tako i za pojedince koji su članovi NIP-a - navodi se u reagiranju Stranke za BiH. 

Kažu da je predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Elvedin Okerić "nastavio put svog predsjednika Elmedina Konakovića u podjeli budžetskih sredstava, čime je pokazao i dokazao da je ovo ustaljenj obrazac na bazi kojeg funkcioniše ova stranka". 

Ukazuju kako istrage koje provodi Federalno tužilaštvo za ranije učinjene zloupotrebe bivšeg predsjedavajućeg Skupštine KS, nisu bila dovoljna opomena Okeriću da prestane sa zloupotrebama. Naprotiv, ponovo su svonim članovima opet dodjelili javna sredstva svih građana Kantona Sarajevo, zaključuju iz Stranke za BiH. 

- Ovaj drzak i, prije svega, kriminalan čin je dovoljan razlog za uključivanje svih agencija za provedbu zakona kao i Tužilaštva Kantona Sarajevo. Ujedno, ono što bi g. Okerić trebao i morao uraditi jeste podnijeti ostavku na mjesto predsjedavajućeg KS, iako je to teško očekivati jer niti njegov predsjednik stranke Elmedin Konaković nije osjetio potrebu da to uradi - navodi se u reagiranju Stranke za BiH. 

- Kada ne činite kriminal i korupciju, tada od vas traže ostavke, a kada svjesno činite kriminal - onda tražite da vas javnost shvati jer pomažete udruženja koja se, eto, bave humanitarnim radom iako ste ih sami osnovali. Ovo je još jedan dokaz da je sistem vrijednosti u gradu Sarajevu doveden do tačke apsurda, gdje pojedinci čine sve da taj kriminal unaprijede, a ne iskorijene.

Još jednom, pozivamo sve istražne organe da ove transfere ali i sve druge, odmah istraže, te da se ovaj vid korupcije i zloupotrebe javnog novca zaustavi odmah - saopćili su iz Kantonalnog vijeća Stranke za BiH Sarajevo.

O ovom slučaju ogasila se i SDA.

- Medijski izvještaji koji razotkrivaju novu aferu dodjele javnog novca udruženjima koja su osnovali, ili njima upravljaju funkcioneri Naroda i pravde, potvrđuju da se radi o sveobuhvatnom, planski smišljenom i udruženom poduhvatu izvlačenja budžetskog novca, koji se nezakonito preusmjerava na osnaživanje stranačke mreže, širenje utjecaja i kupovinu glasova. 

Pod maskom brige za povratnike, Konakovićevi sljedbenici osnivali su humanitarna udruženja, gradeći paradržavne strukture, s paralelnim tokovima novca, po uzoru na zloćudne pučističke organizacije. NIP-ovi lažni humanitarci raspoređeni u rukovodstvo Skupštine i Vladu KS, te bogate federalne resore, u stopu slijede svog stranačkog vođu, protiv kojeg je formiran predmet zbog sumnjive raspodjele grantova. 

Pod istom optužbom da je grant sredstva dodjeljivao bliskim nevladinim organizacijama, bivši gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka, s rukama na leđima i lisicama, te brojnim reporterskim ekipama, doveden je u Tužilaštvo KS. Za očekivati je da prilikom hapšenja velikodušnog i darežljivog Elvedina Okerića, on bude izvučen iz rupe, uz duge cijevi i specijalce, te direktan TV prijenos - saopćio je Kantonalni odbor SDA Sarajevo.

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.