open-navfaktor-logo
search
CIK o izborima
Stranke u biračke odbore predlažu nekog ko ne zna da postoji Parlament FBiH i Parlament BiH
Nažalost, zbog neizvršavanja zakonskih obaveza koje imaju birački odbori sa skoro 16 posto redovnih biačkih mjesta, Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine je bila spriječena da javnosti u BiH u roku 24 sata nakon zatvaranja biračkih mjesta prezentira izborne rezulate sa skoro 1.000 redovnih biračkih mjesta, kazao je danas na press konferenciji Suad Arnautović, predsjednik CIK-a.
07.10.2022. u 12:09
get url
text

- Zbog njihovog nerada veliki teret je pao na općinske i gradske izborne komisije. U skladu s odredbama Izbornog zakona, nakon što od biračkih odbora dobije svu dokumentaciju za izbore, općinska / gradska izborna komisija utvrđuje objedinjene zbirne rezultate glasanja i o tome sastavlja zapisnik koji se podnosu CIK-u u roku 24 sata, znači do ponedjeljka do 19 sati. Ako općinska / gradska izborna komisija nije u mogućnosti pravilno utvrditi rezultate, podnosi zahtjev CIK-u za otvaranje vreća i brojanje glaaova, ali je rok treći dan od izbora, srijeda do 19 sati. I taj rok nije ispoštovan jer je bilo previše biračkih mjesta za koje nije bilo moguće utvrditi izborne rezultate - kazao je Arnautović.

Naloženo je otvaranje vreća sa oko 1.000 biračkih mjesta u više od 60 gradova i općina. Rok je istekao u srijedu u ponoć, i nije ga ispoštovalo 11 izbornih komisija.

- Birački odbori sa biračkih mjesta na koje se odnose naredbe CIK- nisu zakonito završile posao. Pogrešno su pakovali izborni materijal, popunjavali obrasce pa onda se desi da kandidat ima više glasova od njegove stranke, ili ukupan broj glasačkih listića nije isti kao ukupan broj glasova koje su ostvarili politički subjekti i druge matematičke nelogičnosti - rekao je Arnautović.

Istakao je da je kao nikad dosad data pažnja edukaciji.

- Ali ne vjerujem da je neobučenost razlog već činjenica da su članovi biračkih odbora imenovani od političkih subjekata i najbitnije im je bilo da izvještavaju stranku, a ne izbornu komisiju. Dok god politički subjekti imaju monopol nad biračkim odborima, imat ćemo ovakvu sitauciju - dodao je Arnautović.

Dotakao se i kritika koje na račun CIK-a upućuju, kako je kazao, analitičari.

- Kada neki analitičar ili analičtičarka dođe na TV, treba da ima osnovne informacije o pitanju o kojem diskutuje, a ne da izmišlja i iz prsta izvlači činjenice - rekao je Arnautović pa podsjetio da je CIK inicirao izmjene zakona koji sadrže prijedlog novog načina imenovanja članova biračkih odbora, ali ona nije ni razmatrana, da su predložili uvođenje novih tehnologija, uradil istrategiju, plan aktivnosti, te da oni koji kritikuju CIK trebaju znati da CIK ne donosi zakone i nije Parlament BiH.

Član CIK-a Vlado Rigić rekao je da će uraditi analizu problema s biračkim odborima, te osim novčanih moguće izreći i druge kazne.

- Članove biračkih odbora i zamjenike predlažu stranke. I oni trebaju predložiti najkvalitetnije, ali to nije tako. Dobijemo onda prijedlog za člana biračkog odbora koji nikad nije skužio razliku da postoji Parlament FBiH i Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH, a da ne kažem kantonalne skupštne, pa u RS-u, i onda ih trebamo poučiti osnovnom znanju. Za to nemamo vremena - dodao je Rogić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.