open-navfaktor-logo
search
Kasumović ogorčen
Stranke većine u Skupštini ZDK ostale bez dva zastupnika, spekulira se o još izlazaka
Stranke koje čine većinu u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona su u posljednjih desetak dana ostale bez dva zastupnika. Najprije je Alen Kapković napustio Bh. inicijativu - Kasumović Fuad, a potom je Ivo Tadić napustio HDZ.
01.09.2023. u 14:10
get url
text
Sjednica Skupštine ZDK
Sjednica Skupštine ZDK

VEZANI TEKST - Zastupnik Kapković napustio Kasumovićevu stranku, djelovat će nezavisno

Ovim je sedam stranaka većine u ZDK "spalo" na 20 zastupnika, što je i dalje dovoljno da imaju odlučujući broj glasova jer natpolovičnu većinu čini 18 zastupnika.

Ipak, Fuad Kasumović posljednjih dana učestalo govori o rušenju većine u ZDK. Za ovo optužuje partnerski SDP.

Njegovu izjavu protekla dva dana nismo dobili kako bi pojasnio šta se dešava i ko tačno ruši vlast.

No u nekoliko skupštinskih stranaka kazali su nam da je nakon izlaska Kapkovića iz Kasumovićeve stranke došlo do disbalansa, te se spekulira da će biti još izlazaka iz te stranke. 

Rekli su i da, prema nekim neformalnim informacijama koje kruže, SDP pokušava kroz "neke preletače" preuzeti pojedine Kasumovićeve zastupnike kako bi napravili novu većinu bez Bh. inicijative - Kasumović Fuad i bez NES-a.

Pokušali smo dobiti izjavu i Mirsada Mahmutagića, predsjednika Kantonalnog odbora SDP-a Zeničko-dobojskog kantona, ali nam se ni on nije javljao na telefon protekla dva dana.

VEZANI TEKST - Kasumović ogorčen zbog prijedloga da Uzunović bude u rukovodstvu Zastupničkog doma FBiH: Da ima morala...

Interesantno je da je Kasumović u aprilu ove godine sam najavio izlazak iz vlasti u ZDK, nezadovoljan zbog usvajanja Izvještaja o finansijskoj reviziji Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK. Sada je zabrinut zbog rušenja aktuelne većine, odnosno, kako kaže, rušenja njega.

Vladajuću koaliciju u ZDK čine Bh. inicijativa - Kasumović Fuad (sada sa četiri zastupnika), SDP (pet zastupnika), DF (tri zastupnika), HDZ (sada sa dva zastupnika), NiP (tri zastupnika), NES (dva zastupnika) i Naša stranka (jedan zastupnik).

Osim njih, u Skupštini ZDK su SDA sa 11 zastupnika i SBB sa dva, dok su dva zastupnika, koja su napustila stranke, sada nezavisni.

Miralem Galijašević, predsjednik Kantonalnog odbora SDA ZDK, prokomentirao je da je očito da su tačne njihove tvrdnje od ranije da je ova većina nemoguća jer ima sedam stranaka te jer je politički i programski heterogena. Ocijenio je da su očito u konfliktu zbog pozicija, te dodao da SDA kao ozbiljna stranka i stranka koja ima najviše zastupnika u ZDK čeka trenutak i da su u stalnom kontaktu s onima "koji su slični nama".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.