open-navfaktor-logo
search
Sastanci u toku
Stranke većine u ZDK "prebrojavaju" zastupnike, hoće li Kasumovićeva ostati bez pozicija
Nakon što su dva zastupnika u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona napustila stranke koje čine većinu, a spekuliše se da tu nije kraj, vladajuće stranke sada održavaju sastanke kako bi vidjeli svoje brojno stanje po klubovima u Skupštini pa onda dalje pregovarali.
07.09.2023. u 11:34
get url
text

VEZANI TEKST - Stranke većine u Skupštini ZDK ostale bez dva zastupnika, spekulira se o još izlazaka

Kako nam je rečeno, želi se vidjeti da li sedam koalicionih stranaka ima 18 ruku zastupnika, što čini većinu, a posebno koliko ih ima Bh. inicijativa - Kasumović Fuad, koju je napustio Alen Kapković, dok se po kuloarima govori da će ga pratiti još dva zastupnika iste stranke.

Goran Bulajić, zamjenik predsjedavajućeg Skupštine Zeničko-dobojskog kantona i povjerenik Kantonalnog odbora Demokratske fronte za ZDK, kazao je da je sedam stranaka i dalje u koaliciji, uključujući Bh. inicijativu - Kasumović Fuad, a danas i sutra će se znati pravo stanje kada je u pitanju broj zastupnika koje ove stranke imaju, odnosno kada urade "prebrojavanje".

Negirao je da postoji bilo kakav dogovor ili zaključak o pravljenju nove većine bez Bh. inicijative - Kasumović Fuad, te dodao da je u domenu spekulacija i dezinformacija ono što su pojedini mediji objavili u tom pravcu.

Osim Kasumovićeve stranke koja sada samo zvanično ima četiri zastupnika, i DF-a koji ima tri, među sedam stranaka većine su SDP sa pet zastupnika, HDZ koji je spao na dva nakon što ih je napustio Ivo Tadić, NES sa također dva zastupnika, NiP sa tri i Naša stranka sa jednim zastupnikom.

Neki od učesnika su nam potvrdili da je kasno sinoć održan sastanak vladajućih stranaka ili barem dijela ljudi koji je došao, da je pokrenuta priča o statusu trenutne većine, a sastanak će biti nastavljen danas i sutra, s obzirom na to da mu sinoć nisu prisustvovali iz Bh. inicijative - Kasumović Fuad.

Kasumović od ranije optužuje SDP da ga želi izbaciti iz vlasti na nivou ZDK.

Prema neprovjerenim informacijama, klub zastupnika njegove stranke mogao bi spasti na dva i ako se to potvrdi, Kasumovićeva stranka lako bi mogla ostati bez vlasti i pozicija u Vladi ZDK.

Mirsad Mahmutagić, predsjednik Kantonalnog odbora SDP-a, na naše pitanje o sastancima i eventualnoj prekompoziciji većine i Vlade ZDK, odgovorio je da je dogovor da ne izlaze u javnost, te da će saopćiti kada bude nekih informacija za javnost.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.