open-navfaktor-logo
search
Dugogodišnji problem
Strategije protiv zagađenja zraka u KS koštaju građane, ima li od njih ikakve koristi?
Vlada Kantona Sarajevo prezentirala je novu strategiju za ograničenje korištenja uglja i ostalih čvrstih goriva u Kantonu Sarajevo.
13.06.2022. u 11:00
get url
text

Ova strategija izrađena je uz finansijsku podršku Vlade KS u okviru projekta "Zeleni ekonomski razvoj" koji finansira Švedska, a provodi UNDP u Bosni i Hercegovini.

Prema tvrdnjama kantonalnog ministra komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Envera Hadžiahmetovića, u Kantonu Sarajevo postoji više od 20 hiljada nelegalnih ložišta, uglavnom na području općina Novi Grad i Ilidža.

- Cilj nam je, dakle, bio ustanoviti koliko ložišta na čvrsta goriva postoji u Kantonu Sarajevo, gdje su stacionirani i koliko utječu na kvalitet zraka. S ovom strategijom određene su sve lokacije ložišta koje su sada u digitalnom sistemu. Imamo više od 20.000 nelegalnih ložišta, te moramo raditi da se stanje u ovom segmentu popravi. Nažalost, sada smo u situaciji nedostatka dovoljnih količina energenata za grijanje, a Strategija je uglavnom tretirala prelazak sa čvrstih goriva na plin, kojeg sada nema u dovoljnim količinama, a i cijena će biti veća. U svakom slučaju, ključni nalazi i rezultati Strategije predstavljaju polaznu osnovu za buduće strateške odluke u oblasti zaštite zraka - rekao je ministar Hadžiahmetović.

Predsjedavajući Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika i bivši ministar prostornog uređenja KS Faruk Kapidžić nije baš oduševljen ovom strategijom koju je prezentirala kantonalna Vlada.

- To je strategija koja je još jedna u nizu strategija, analiza, elaborata koje sam zatekao u Ministarstvu. Knjige i knjige su rađene i niko nikad ništa efektivno nije uradio. Oni su sada prezentirali strategiju koja je apsolutno nepotrebna - smatra Kapidžić. 

Još 2020. godine Vlada KS na čelu sa tadašnjim premijerom Mariom Nenadićem, a na prijedlog tadašnjeg ministra prostornog uređenja Faruka Kapidžića, usvojila je Nacrt zakona o zabrani upotrebe čvrstog goriva na bazi uglja. Nacrt tog zakona trebao se naći i pred skupštinskim zastupnicima, ali je u međuvremenu došlo do smjene tadašnjeg sastava Vlade KS.

- Dok sam bio na čelu Ministarstva prostornog uređenja, urađen je nacrt zakona kojim se potpuno zabranjuje ugalj. Mi smo u međuvremenu smijenjeni, pa se to povuklo i iz Vlade, ali i Skupštine KS. Svi mi znamo da je 75 posto zagađenja zraka prouzrokovano od ulja i uglja. To znaju svi, a niko nikada nije adekvatno djelovao. Plaćali su brojne strategije, a na kraju nismo dobili ništa. Ni od ovog nećemo dobiti ništa - ističe Kapidžić.

Sve ove strategije i izlazak u javnost s njima su, smatra Kapidžić, samo paravan kako bi aktuelna Vlada KS javnosti pokazala da ipak nešto radi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.