open-navfaktor-logo
search
Poruka reisu-l-uleme
"Stravični zločini u dolini Sane i širom Bosne su najbolji dokaz da je genocid u Srebrenici bio samo završni čin"
Poglavar Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović kazao je danas na ispraćaju šest žrtava iz Prijedora i Kozarca u Memorijalnom centru Kamičani da je zločin u Prijedoru bio početak, a u Srebrenici je bio završni čin tog genocida nad bošnjačkim narodom.
20.07.2020. u 14:09
get url
text

- Danas, samo devet dana nakon dženaze u Srebrenici, okupili smo se kako bismo klanjali dženazu nevino ubijenim braći i sestrama i kako bismo se dovom sjetili onih koje smo već pokopali i za kojima još tugujemo. Svako od njih umorenih i svako od nas ko je preživio strahote agresije na našu zemlju nosi bezbroj neispričanih priča. Možemo samo zamisliti kroz šta su prolazili naši šehidi u posljednjim trenucima na ovom svijetu. Nije lahka spoznaja da nismo bili dovoljno jaki da ih zaštitimo od onih koji prema njima nisu imali ni samilosti, ni suosjećanja - kazao je reisu-l-ulema Kavazović.

Zato, dodao je, nikada više ne smijemo dozvoliti da budemo slabi i da o svojoj sudbini ne odlučujemo oslanjeni na Boga i svjesni vrijednosti slobode.

VEZANI TEKST - "Naći će svoj mir u kozaračkoj zemlji, a mi ćemo moći dovesti unuke da vide gdje je dedin mezar"

- Oni koji su te stravučne zločine počinili računali su na to da će njihova zlodjela prekriti zelena bosanska trava i da će vrijeme izblijediti sjećanje na njihove priče, da će istina ostati zakopana u ilovači Tomašice i drugih masovnih grobnica. Mi danas okupljeni ovdje garant smo da se to neće desiti. Na nama je da nastavimo kazivati istinu o onome šta se ovdje u Prijedoru dešavalo. Da se potrudimo ispričati priču o svakome od ovih nevino ubijenih. Ako mi ne budemo na nivou zadatka i ne ispričamo svaki detalj našeg stradanja, znajmo da je Svemogući u svojoj knjizi kazao da se na Danu sudnjem sa ovoga svijeta neće moći sakriti ni koliko malo zrno gorušice. Vjerujemo da će doći dan kada će zlotvori pogledati svoje žrtve u oči i pred njima polagati račun za svoja nedjela. Ta vjera u konačnu pravdu nas nikada ne napušta i ona nam daje snagu da u svojoj borbi istrajemo - kazao je Kavazović.

Šehid je, podsjetio je reis, nazvan šehidom-svjedokom i zbog toga što će svjedočiti šta se na ovom svijetu dešavalo.

- Oni će biti svjedoci za nas ili protiv nas. Zato budimo dostojni njihove žrtve, čuvajmo istinu o njima i emanet slobode za koju su pali - rekao je.

Stravični zločini u dolini Sane i širom Bosne su najbolji dokaz da je genocid u Srebrenici bio samo završni čin udruženog zločinačkog poduhvata sa genocidnom namjerom koji je započet ovdje u Prijedoru radi uništenja našeg naroda na njegovim historijskim prostorima, reisova je poruka iz Memorijalnog centra Kamičani kod Prijedora.

- Sve čemu smo ovdje svjedočili 1992. godine govori o tome da zločini nisu bili sporadični ili incidenti, nego da se radilo o zločinačkom projektu koji je brižljivo planiran i ponavljan u svakoj u svakoj općini u kojoj se goloruki građani nisu uspjeli organizirati i odbraniti. Danas smo opet svjedoci kako se taj karakter agresivnog rata pokušava sakriti, a istina prekrojiti. To je samo nastavak rata drugim sredstvima - istaknuo je Kavazović.

VEZANI TEKST - Reis Kavazović predvodio dženazu: Uz suze i dove na vječni smiraj ispratili šest prjedorskih šehida

Ali kao što u ratu na zločine nismo odgovorili zločinima, tako i danas naš odgovor na mržnju ne može biti mržnja, poručio je. 

- Drago nam je vidjeti da se život vraća na ove prostore. Mi ne znamo šta donosi sutra. Bitno nam je sačuvati svijest našeg naroda o vjeri, domovini i pripadnosti našem narodu. Ta svijest će se prije ili kasnije vezati sa rodnom grudom, čak i kod onih koji danas možda ne žive ovdje.

Danas smo ovdje da dostojanstveno pokopamo žrtve najgorih oblika zločina na prostoru doline Sane. Došli smo da podijelimo bol i patnju njihovih najmilijih. Došli smo i da ohrabrimo naše povratnike. Tu smo i da ohrabrimo naše komšije da se zajedno suočimo sa istinom, da jasno osudimo zločince i njihove političke projekte i da se zajedno okrenemo izgradnji bolje budućnosti - kazao je Kavazović.

Na svima nama je obaveza da učinimo sve da niko nikada ne proživi ono što su Bošnjaci proživjeli na ovim prostorima. To treba biti lekcija ne samo za nas nego i za čitav svijet, istakao je reis u svom govoru. 

- Mi molimo Uzvišenog da taj dan dođe čim prije. Gospodaru naš, Ti Kome pripada svaka veličina i moć, Ti Koji si sve stvorio,Ti si vječno Živi Koji ne umire. Molimo Te Svjetlom Tvoga lica Koje obasjava sve dijelove Tvoga Prijestolja da uslišaš dove onih koji Tebi dove upućuju. Gospodaru naš, zaista ćeš Ti sakupiti sve ljude, cijelo čovječanstvo, da pojedinačno i svi zajedno svojim očima vide Dan svoje potpune odgovornosti i Tvog pravednog i konačnog suda o čijem dolasku nema nikakve sumnje! Gospodaru naš, ne dozvoli da na naša pleća padnu tereti koje ne možemo nositi, pobriši nam grijehe naše i podari nam oprost - udostoji nas Svojom milošću.

Molimo Te, o, Allahu naš, sve naše šehide Svojim plemenitim oprostom obaspi i milošću Svojom ih u njihova prostrana staništa uvedi. Strpljivošću njihove najmilije ojačaj. Put istine i pravde svim ljudima pokaži. Ti si naš Uzvišeni Gospodar pa nam pomozi protiv onih koji istinu poriču. Gospodaru naš, podari nam dobro na ovom svijetu i dobro u Budućem životu i zaštiti nas od patnje u ognju - naveo je Kavazović u svom govoru na dženazi. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.