open-navfaktor-logo
search
Reakcija
Streljački klub Point: Oružje nije vlasništvo Starog Grada, pronađeno je u našim prostorijama, MUP je bio upoznat
Povodom pronalaska vatrenog oružja u prostorijama zgrade Općine Stari Grad Sarajevo saopćenjem za javnost obratili su se se iz Kluba za praktično streljaštvo i taktički trening Point.
17.10.2023. u 15:03
get url
text

VEZANI TEKST - FUP ponovo pretresa Općinu Stari Grad, specijalci s dugim cijevima oko zgrade

- Prije svega, a pravilnog informiranja javnosti radi, obavještavamo javnost da su apsolutno netačne u javnosti objavljene informacije da je predmetno oružje, koje de iure u skladu sa pozitivnopravnim propisima ima karakter sportskog oružja, pronađeno u prostorijama koje koristi Općina Stari Grad.

Naime, predmetno oružje, koje predstavlja sportske rekvizite u vlasništvu Kluba za praktično streljaštvo i taktički trening Point Sarajevo, ul. Maršala Tita, apsolutno nije pronađeno u prostorijama koje se nalaze u posjedu Općine Stari Grad Sarajevo (u daljem tekstu: Općina), nego u prostorijama Kluba, koji posjed nad istim ima temeljem valjanog pravnog osnova, odnosno na osnovu Ugovora o zakupu koji je zaključen između Općine i Kluba.

S druge strane, posebice ističemo da su apsolutno netačne objavljene informacije da je predmetno oružje kupila ili nabavila Općina Stari Grad, a čemu zorno svjedoči činjenica da je nabavku i plaćanje istih izvršio Klub vlastitim novčanim sredstvima, u skladu sa rješenjem o nabavci izdatim od strane nadležnog organa MUP-Kantona Sarajevo, PU Centar Sarajevo, bezgotovinskim plaćanjem sa transakcijskog računa Kluba na transakcijski račun dobavljača u skladu sa ispostavljenom fakturom/računom dobavljača.

U kontekstu prethodno iznesenog posebice ističemo da je predmetno sportsko oružje u prostorijama Kluba, u kojima je držano i skladišteno, držano u skladu sa rješenjem o držanju oružja od 24. juna 2022. godine, pri čemu posebice naglašavamo da je provedenim inspekcijskim nadzorom od strane nadležnog organa tj. MUP-Kantona Sarajevo, PU Centar Sarajevo, čemu svjedoči Zapisnik o inspekcijskom nadzoru, broj: 02/9-03-1-269/23-I od 27.06.2023. godine, nepobitno utvrđeno da se predmetno sportsko oružje od strane kluba, drži i skladišti u cijelosti u skladu sa odredbama Zakona o nabavljanju, držanju i nošenju oružja i municije ("Službene novine Kantona Sarajevo", br. 1/2018, 13/2018 - ispr. i 30/2019). Posljedično tome, kod opisanog stanja stvari, a kako se nepobitno radi o sportskom oružju u vlasništvu Kluba, koje je nabavljeno i koje se drži u skladu sa rješenjima izdatim od strane nadležnog organa MUP-Kantona Sarajevo, PU Centar Sarajevo, te čije se čuvanje i držanje kontrolira kroz inspekcijski nadzor kontrolira od strane nadležnog organa, to se ukazuje kao apsolutno nepotrebnim i potpuno zlonamjernim senzacionalizam koji je i kroz službena očitovanja Federalne uprave policije stvoren u javnosti u vezi sa činjenicom da je predmetno sportsko oružje držano u prostorijama Kluba. Navedeno tim prije što je nadlžnim organima MUP-a Kantona Sarajevo, PU Centar Sarajevo, aposlutno bilo poznato da je predmetno sportsko oružje nabavljeno, te da se drži i skladišti u službenim prostorijama Kluba u kojima je i pronađeno.

U smislu prethodno iznesenog posebno napominjemo da je kroz činjenicu oduzimanja predmetnog oružja, pa makar se radilo i o privremenom oduzimanju predmetnog sportskog oružja, Klub i njegovi članovi onemogućen u obavljanju svojih redovnih aktivnosti, kako izvođenja treninga, tako i učešća, kako na domaćim, tako i na međunarodnim takmičenjima iz praktičnog streljaštva za koju svrhu je predmetno sportsko oružje i nabavljeno.

Osim toga, naročito naglašavamo da je opisanim postupanjem, za koje u datim okolnostima apsolutno nije bilo mjesta, te senzacionalističkim pristupom činjenici pronalaska sportskog oružja na mjestu za koje je nadležni organ znao da se tu i nalazi, ugledu Kluba i njegovim članovima, nanesena nemjerljiva šteta, kako na domaćem, tako i na međunarodnom planu. Ovo tim prije što je kroz naprijed navedena očitovanja u javnosti neosnovano stvoren zaključak da se radi o nelegalnom oružju, iako je nepobitno da se radi o sportskom oružju koje je nabavljeno, koje se drži i koristi isključivo od strane Kluba i njegovih članova u skladu sa pozitivnopravnim propisima.

VEZANI TEKST - Detalji akcije FUP-a: U Općini Stari Grad pronađene 24 puške i 24 nišana

Navedeno tim prije što Klub od svog osnutka pa do danas, insistira i baštini temeljne principe vladavine prava, te na svaki način osuđuje bilo kakvo ilegalno nabavljanje, posjedovanje i korištenje vatrenog oružja. Naprotiv, jedna od svrha i programskih ciljeva, kao i sportska djelatnost u kojoj učestvuje, jesu potpuno zakonito postupanje pri nabavci, držanju, nošenju, te sigurnom korištenju vatrenog oružja.

 Svakako da će u budućem periodu Klub poduzeti aktivnosti, a sve kako bi se otklonilo nezakonito zadiranje u pravo Kluba na mirno korištenje imovine iz člana 1. Protokola I uz Evropsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda - saopćili su.    

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.