open-navfaktor-logo
search
Europarlamentarka
Strike: Razmjena mišljenja sa Schmidtom je bila prilično razočaravajuća
Zastupnica Evropskog parlamenta Tineke Strik oglasila se nakon održanog sastanka iza zatvorenih vrata sa visokim predstavikom u Bosni i Hercegovini Christianom Schmidtom održanog jutros u Odboru za vanjske poslove (AFET) Evropskog parlamenta.  
24.01.2023. u 16:00
get url
text

VEZANI TEKST - Schmidt u Briselu: BiH mora iskoristiti historijsku priliku

- Razmjena mišljenja sa Schmidtom je bila prilično razočaravajuća jer se činilo da nema razumijevanja za razloge zbog kojih je kritikovan. Moj razlog zašto sam tražila ovaj sastanak je bio da osiguram određeni stepen odgovornosti prema građanima BiH pogođenim njegovim odlukama. S obzirom na to da se gospodin Schmidt posljednjih mjeseci krio od javne debate, smatram da je održavanje ovog sastanka iza zatvorenih vrata zaista problematično, jer me to također sprečava da u javnosti komentarišem šta je ko tačno rekao tokom sastanka.

Ali mogu reći da sam izrazila svoju ozbiljnu zabrinutost i zbog sadržaja i vremena njegove odluke od 2. oktobra. Ona učvršćuje podjele, umjesto da se kreće ka inkluzivnom društvu. Promjena izbornih pravila retroaktivno je zabluda prema glasačima i stvara nepovjerenje. Rekla sam mu da ne razumijem njegovu strategiju, zašto je jednostrano popustio pred zahtjevima HDZ-a, oduzimajući im sve poticaje da učestvuju u pregovorima o prijeko potrebnim demokratskim reformama za provedbu presuda Evropskog suda za ljudska prava. Činjenica da gospodin Schmidt odbija da se uključi u javnu raspravu dodatno podriva legitimitet njegovih odluka, a ja sam ga pozvala da se objasni javno - navela je Strik.

Danas se i putem zvaničnog Twitter naloga oglasio i Schmidt iz Brisela. Naglasio je da BiH mora iskoristiti svoju historijsku priliku nakon sticanja statusa kandidata.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.