open-navfaktor-logo
search
Britanski izaslanik
Stuart Peach poslao poruku građanima Bosne i Hercegovine
Stuart Peach, specijalni izaslanik Velike Britanije za Zapadni Balkan, koji od jučer boravi u posjeti našoj zemlji, poručio je da Vlada Velike Britanije želi siguran Zapadni Balkan sa jakim, demokratskim institucijama i snažnom vladavinom prava.
15.12.2021. u 12:37
get url
text

U videoporuci građanima Bosne i Hercegovine Peach je rekao da je britanski premijer Boris Johnson tražio od njega da preuzme tu funkciju kako bi podržao napore Velike Britanije širom regiona. Naveo je da želi pružiti podršku političkim rješenjima kao i da promoviše euroatlantske integracije.

- Tokom moje posjete BiH sastajem se sa visoko rangiranim političarima, agencijama za sprovođenje zakona, parlamentarcima i, veoma bitno, sa mladim akterima u civilnom društvu koji rade na promociji mira i pomirenja. Radujem se bliskoj saradnji sa svim partnerima uključujući i visokog predstavnika i naše međunarodne saveznike i pružanju podrške onima koji su posvećeni postizanju napretka u ovoj zemlji - poručio je Peach.

Peach je dodao kako će na trenutnoj poziciji specijalnog izaslanika spojiti lično iskustvo s najboljim iskustvima britanske diplomatije, sigurnosti i trgovinskih odnosa.

- Danas sam u Sarajevu u okviru moje prve posjete kao specijalnog izaslanika u BiH. Sjajno je ponovo biti ovdje. Ja već dugo radim u javnoj službi, na posljednjem poslu sam bio visoki oficir u NATO-u, a prije toga na važnim pozicijama u vojsci Velike Britanije - dodao je Peach.

Videoporuka specijalnog izaslanika Velike Britanije, objavljena je na Twitter profilu britanskog ambasadora Matta Fielda.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.