open-navfaktor-logo
search
Donesena odluka
Studenti iz doma na Bjelavama ogorčeni: U naše sobe će staviti studente iz Italije u izolaciju
Studenti koji borave u Javnoj ustanovi Studentski centar, u domu na Bjelavama, su večeras saznali kako će studenti koji sutra stižu iz Italije biti smješteni u izolaciju u studentski dom na Bjelavama, tačnije u paviljone 2, 4 i 7 u kojima su ostali odjeća, obuća i druge lične stvari studenata koji tu plaćaju smještaj.
26.03.2020. u 22:40
get url
text

- Rješenje je nađeno u smještanju studenata u paviljone na Bjelavama u kojima svaka soba ima svoj wc. Ovakav potez države, Kriznog štaba FBiH i Studentskog Centra je krajnje bezobrazan i ad hoc rješenje, koje je doneseno bez ikakve konsultacije sa studentima. Mi razumijemo da je trenutno vanredna situacija, ali nadležni očigledno ne razumiju da ovo nije način rada sa studentima – navode iz Udruženja studenata Studentskog centra u Sarajevu.

Ističu da je prvo donesena odluka da svi moraju napustiti objekte domova u 24 sata, kada je, kako ističu, većina studenata bila kod svojih kuća i nisu odnijeli svoje stvari.

- Sada se donosi odluka da se sutra useljavaju ljudi u naše sobe u kojima je većina stvari. Predstavnici studenata su dovedeni pred svršen čin, oko 19 sati smo saznali za to i nijedan kabinet prema kojem smo se obratili nije se odazvao. USSC je u suradnji sa SPUS-om od trenutka saznanja pa dosad uložio i ulagat će maksimalne napore da se ovo ne dogodi te da se nađe alternativno rješenje, međutim pretpostavljamo da je kasno. Ono što smo dogovorili da se ponudi je 150 mjesta, a ne soba kao što se zahtjeva, tako da se studentske stvari ne bi dirale jer imamo 150 slobodnih mjesta. Čisto sumnjamo da će se to prihvatiti, tako da smo "vezanih ruku" – ističu iz Udruženja.

Studenti su svjesni da je situacija vanredna i da Federalni štab Civilne zaštite može da donese ovakvu odluku, ali pitaju se da li je postojala neka druga mogućnost.

- Da li to nije bila nijedna druga opcija za smještaj, nego ne mareći za prava korisnika smještaja dati na raspolaganje studentske sobe pune stvari, Gospodo ko će odgovarati za eventualni nestanak laptopa, novca i nekih drugih stvari iz naših soba? Sve račune ćemo ispostaviti nadležnim institucijama kojima ovim putem poručujemo da se ozbiljnost ne pokazuje preko leđa studenata. Ovakav odnos prema studentima je samo jedan od razloga zašto je sve manje studenata u domovima svake godine, a vjerujemo da će naredne biti još manje – poručuju studenti, te dodaju.

- Studenti su svjesni i draga srca bi izašli u susret prepuštajući svoje sobe onima u potrebi, ali to mora najaviti ranije kako bi se njihove stvari iznijele. Ovakav ishitreni i nepromišljeni postupak nadležnih je dokaz nekompetentnosti i očigledne neinformisanosti određenih osoba koji su učestvovali u ovom procesu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.