open-navfaktor-logo
search
U četvrtak
Studenti najavili proteste zbog Zakona o visokom obrazovanju: Nemaran odnos Ministarstva i Vlade KS
Studentski parlament Univerziteta u Sarajevu predao je danas u Policijsku stanicu Centar Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo prijavu za održavanje mirnih protesta povodom izglasavanja Nacrta Zakona o visokom obrazovanju.  
20.05.2022. u 22:30
get url
text

Studenti protestom, navode iz SPUS-a upozorenja žele skrenuti pažnju da neće dopustiti da njihova riječ i njihovi zahtjevi budu zanemareni.

- Ovi protesti su kulminacija nemarnog odnosa Ministarstva za nauku, visoko obrazovanje i mlade i Vlade Kantona Sarajevo prema mladim ljudimakoji svoju budućnost žele da grade u državi Bosni i Hercegovini. Zakon koji će puniti Budžet Kantona preko leđa studenata, Univerzitet u Sarajevu dovesti u ravan sa privatnim fakultetima, Zakon koji ne nudi nijedno rješenje za postojeće probleme, Zakon koji se ne bavi korupcijom u obrazovanju, je Zakon koji se mora povući iz parlamentarne procedure - kazali su.  

Oni pozivaju studente, profesore i asistente, cijelu društvenu zajednicu "koja osjeća odgovornost da zaštiti obrazovanje u Kantonu Sarajevo" da se studentima pridruže u četvrtak 26. maja u 11:30 sati do pet do dvanaest u parku ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo.  

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.