open-navfaktor-logo
search
Rješavanje problema
Studenti pisali nadležnima u Kantonu Sarajevo: Platili smo stanarinu, kada ćete nas vratiti u domove?
Udruženje studenata Studentskog centra Sarajevo "upozorava nadležne u Kantonu Sarajevo na nezainteresiranost nadležnih institucija po pitanju Studentskog Centra Sarajevo". 
02.06.2020. u 14:52
get url
text

- Nezainteresiranost je prešla svaku granicu. Naši studenti se drže u neizvjesnosti već duže vrijeme, s obzirom da određeni fakulteti planiraju nastavak nastavnog procesa a niko se ne oglašava po pitanju domova. Studentski centar je spreman za doček studenata, ali se čeka odluka Kantonalnog kriznog štaba. Također od strane Studentskog centra su poslani dopisi na adrese Vlade KS, nadležnog ministarstva i Kantonalnog Kriznog štaba, te se odgovori već predugo čekaju.

U mnoštvu odluka i naredbi donesenih u zadnje vrijeme nijednom se nije spomenuo Studentski centar Sarajevo niti studenti stanari. U drugim kantonima studentski domovi već rade i studenti borave u svojim sobama. Postavljamo pitanje šta je sa Kantonom Sarajevo i da li iko mari za studente koji se bore da završe tekuću akademsku godinu?- navodi se u saopćenju za javnost Udruženja studenata. 

Pitaju "da li je problem sastaviti spisak mjera za domove i omogućiti povratak studentima koji su unaprijed platili stanarinu?" 

- Studenti su prvo izbačeni iz svojih soba, a sada i primorani da traže privatni smještaj. Poštovani premijeru KS, poštovana predsjednice Kriznog štaba KS , poštovani ninistre obrazovanja, nauke i mladih KS, poštovani ninistre finansija KS, pošto nismo dobili odgovore na naše upućene dopise, koristimo priliku  da vas ovako javno napomenemo da su i studenti dio stanovništva Kantona Sarajevo i da nisu ništa manje vrijedni od svih ostalih kojima je posvećena pažnja i koji su odluke dobili u kratkom roku.

Također, napominjemo da su studenti platili stanarinu za idućih mjesec dana prije nego su izbačeni. Prostom računicom dođemo do podatka da dug prema studentima iznosi skoro 200.000 KM, te će, ukoliko se ti novci uskoro ne vrate ili kompenziraju, neko morati odgovarati za dug - upozoravaju studenti stanari sarajevskih studentskih domova. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.