open-navfaktor-logo
search
Medicinski fakultet
Studenti pisali Škrijelju: Potpišite ugovor s KCUS-om, omogućite nastavu, ne budite diktator
Pozivamo sve članove Senata da prestanu biti u strahu od rektora koji se ponaša kao diktator i koji svaki dan narušava ugled najvećeg i najstarijeg Univerziteta u Bosni i Hercegovini, navodi se u saopćenju
15.11.2019. u 10:26
get url
text

- U ime studenata Medicinskog fakulteta koji su nas izabrali da štitimo njihova prava i interese, zahtijevamo od rektora Univerziteta u Sarajevu, gospodina Rifata Škrijelja, da odmah i bez odlaganja potpiše zakonit ugovor sa KCUS-om i omogući zakonito održavanje nastave studentima fakulteta medicinske grupacije - kao što je javno obećao na sastanku koji je održan u Ministarstvu obrazovanja na kojem smo prisustvovali. Zahtijevamo od njega i da potpiše sve diplome diplomantima Medicinskog fakulteta - navedeno je na početku saopćenja Udruženja studenata Medicinskog fakulteta u Sarajevu. 

U saopćenju se dalje navodi: 

-Tražimo od naše krovne organizacije, SPUS-a, da našeg predstavnika delegira na današnji Senat kako bi se glas budućih doktora, a čiji studij je već duže vremena ugrožen zbog samovolje Rektora i njegovih političkih nalogodavaca iz Vlade Kantona Sarajevo, čuo na Senatu.

Također, pozivamo ih da uzmu aktivno učešće i zauzmu jasan stav o navedenim temama.

Pozivamo sve članove Senata da prestanu biti u strahu od rektora koji se ponaša kao diktator i koji svaki dan narušava ugled najvećeg i najstarijeg Univerziteta u Bosni i Hercegovini. Pozivamo ih da isprave leđa, ako ne radi Medicinskog fakulteta i studenata svih fakulteta medicinske grupacije, onda radi sebe i svog akademskog dostojanstva.

USMF koristi priliku da iskaže javnu podršku hrabroj ministrici obrazovanja Zineti Bogunić, te da upozori Vladu KS na eklatantno kršenje Zakona - ne može Vlada odlukom izuzeti resorno ministarstvo u sporu između fakulteta i Univerziteta, jer Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade za to ima isključivu Zakonsku nadležnost.

Na kraju, ukoliko su tačne informacije koje su se pojavile u javnosti, to da je rektor na Vladi kazao kako će on angažovati profesore sa Univrziteta iz Istočnog Sarajeva da predaju našim studentima, poručujemo mu da on te profesore, pored naših profesora, nikada neće moći uvesti u nastavu jer mi to nećemo dozvoliti - navedeno je u saopćenju. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.