open-navfaktor-logo
search
Mirni protesti na UNSA
Studenti traže da se Todić i Vujičić zbog veličanja ratnih zločina isključe sa studija, Fakultet najavio disciplinski postupak
Studenti Fakulteta kriminalistike, kriminologije i sigurnosnih studija, ali i drugih fakulteta Univerziteta u Sarajevu održali su mirne proteste.
13.07.2023. u 14:47
get url
text

Njih stotinjak okupili su se danas u 11:45 sati u Kampusu Univerziteta u Sarajevu, tačnije ispred Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije zbog sramnog ponašanja njihovih kolegica Slađane Todić i Valentine Vujičić, koje su na Dan žalosti, 11. jula, na svojim Instagram profilima veličale zločin genocida i ratnog zločinca Ratka Mladića, osuđenog pred Haškim tribunalom za genocid u Srebrenici i druge ratne zločine.

{$galerijaFotografija}

- Utvrdit će se određene činjenice. Bit će proveden disciplinski postupak. Sve informacije koje skupimo proslijedit ćemo Tužilaštvu BiH. Formalno imamo dvije forme prijave od studenata i prodekana studenta - kazao je dekan Jasmin Ahić.

{$galerijaFotografija}

Predsjednik SPUS-a Faruk Dević naveo je kako je jedina adekvatna sankcija isključenje sa studija.

- Mi u ovakvoj situaciji, na dan kada obilježavamo najbolniju tačku Bošnjačkog naroda u BiH imamo studente koji diraju tu tačku. To su stvari koje ne smijemo prihvatiti da se dešavaju na našem Univerzitetu. Ovo treba da budu akademski građani. I kakvi će biti ti akademski građani koji ne poštuju zakone, historijske činjenice, koji na kraju krajeva ne poštuju svoje sugrađane i sve one koji su na 11. juli bili pod emotivnim bolom - naveo je Dević.

Također, danas je održan sastanak studenata i Uprave Fakulteta za kriminalistiku. Nakon sastanka obratio se Hajro Seferović, student prodekan koji je naveo da su doneseni zaključci da će informacije kojima raspolaže Fakultet biti proslijeđene nadležnim isntitucijama, prvenstveno Tužilaštvu BiH, i da će na fakultetu biti formirana disciplinska komisija. 

- Dakle, disciplinski postupak sprovodi se na osnovu Statuta Univerziteta u Sarajevu, a ono što je predviđeno jeste javna opomena, opomena pred isključenje i isključenje studenata od prve do treće godine studija - pojasnio je Seferović. 

Kako saznajemo, disciplinski postupak će biti pokrenut zbog narušavanja ugleda Fakulteta i Univerziteta u Sarajevu. 

- Meni je bila poruka upućena od Valentine Vujičić. Ja sam podnio prijavu prodekanu i dekanu. Očekujemo da će postupak biti okončan kako treba. Proteklih godina, tačnije prošle godine, 9. januara, bilo je sličnih provokacija, ali tada nije bilo zakona na osnovu koga se moglo reagovati - kazao je Adin Fazlagić pojašnjavajući da tada nisu sporne izjave plasirale iste osobe kao i sada.

_DSC5472.JPG
1 od 10
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.