open-navfaktor-logo
search
Nagomilani problemi
Studenti u Sarajevu protestvovali zbog loših uvjeta u domovima: Upozoravamo Vladu da konačno reaguje
Nezadovoljni uvjetima boravka u studentskim domovima na Bjelavama i Nedžarićima, u Sarajevu, studenti su danas održali mirne proteste, a najavljuju i protest ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo ako izostane odgovor na njihove zahtjeve.
23.01.2024. u 13:37
get url
text

Udruženje studenata Studentskog centra Sarajevo organiziralo je protest u krugu Doma na Bjelavama, a u popodnevnim satima su najavili sličan skup i u krugu Doma u Nedžarićima.

Studenti traže da se izdvoje dodatna sredstva za rješavanje nagomilanih problema.

- Izlazimo na proteste kako bismo Vladu Kantona upozorili da konačno reaguje, jer poslali smo im dopis 27. decembra na koji oni još nisu odgovorili. Želimo ukazati na probleme studenata, među kojima su najurgentniji kuhinja i restoran, gdje fali radnika, a zbog poništenih tendera i nedostatka namirnica ispaštaju studenti - poručio je predsjednik Udruženja studenata Studentskog centra Sarajevo Aldin Mešan.

Gorući problem je i krajnje loše stanje kotlovnice Doma na Bjelavama, kao i neuslovni mokri čvorovi u pojedinim paviljonima doma.

Iz Udruženja studenata su također poručili da očekuju sistemska rješenja, uključujući i potpunu integraciju Studentskog centra u Univerzitet u Sarajevu te su poručili neće dozvoliti privatizaciju ove ustanove.

FOTO: AA

Naglasili su da je sramota društva da su uvjeti u mnogim zatvorima bolji od onih u domovima Studentskog centra u Sarajevu.

Poručili su da nisu socijalni slučajevi i da nisu odgovorni za situaciju u društvu, već da su budućnost zemlje i da zaslužuju adekvatne uvjete boravka tokom studiranja.

Direktor JU Studentski centar Sarajevo Amar Dovadžija podržava zahtjeve studenata i lično im se pridružio na današnjim protestima uz poruku da ga je stid zbog stanja koje je zatekao.

Kazao je da je riješen problem nagomilanih dugova koje je naslijedio u preduzeću i da se nada da će resorne vlasti imati sluha i pomoći u rješavanju problema. Dodao je da je Vlada KS-a već najavila dodatna dva miliona KM za tu namjenu, od potrebnih deset miliona.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.