open-navfaktor-logo
search
Posebne mjere
Stupila na snagu zabrana javnog saobraćaja, ministar Kalem objašnjava nove odluke u KS
Odlukom Federalnog štaba civilne zaštite u petak u 24:00 obustavljen je javni saobraćaj u cijeloj FBiH, zbog čega je Vlada Kantona Sarajevo posebnim mjerama donijela odluku o uvođenju vanrednog prijevoza za uposlenike iz sektora zdravstva i sigurnosti, uz osiguranje propisanih mjera i preporuka zdravstvene zaštite stanovništva.
20.03.2020. u 23:39
get url
text

Prema rijelima Adija Kalema, ministra saobraćaja KS, doneseni su i zaključci da će ostali poslodavci izvan sektora zdravstva i sigurnosti organizovati i prilagoditi organizaciju prevoza svojih radnika shodno organizaciji rada i radnog vremena.

- Također, donesena je odluka, da će nakon ukidanja stanja prirodne nesreće kada se stanje javnog prijevoza normalizuje, za sve građane se produžiti važenje mjesečnog kupona. Bitno je napomenuti, da naredba Federalnog štaba civilne zaštite izuzima taksi prijevoz, koji će biti dostupan građanima, te će se vozila koja saobraćaju morati dezinfikovati nakon svakog prevezenog putnika – kazao je Kalem.

Dostavljeni su spiskovi uposlenika koji koriste javni prijevoz iz ovih ustanova, te su na osnovu tih spiskova sa predstavnicima GRAS–a i Centrotransa usaglašene linije autobuskog prijevoza za radnike u sektoru zdravstva i sigurnosti.

- Napominjem da se moraju pridržavati uputa Federalnog štaba civilne zaštite, da moraju imati maske prilikom sjedanja, te će morati sjediti u autobusima poštujući propisani socijalni razmak, te da nipošto ne prilaze vozaču iza žute trake. Na samom ulazu srednjih vrata biti će uposlenik koji će dezinfikovati ruke putnicima. Ono što je bitno istaći, da niko bez odgovarajuće akreditacije ustanove kojoj pripada neće moći ući u autobus – naglasio je.

Ministar saobraćaja KS zamolio je građane da ne zloupotrebljavaju donesene mjere, te da ne prave probleme uposlenicima GRAS-a i Centrotransa na kojima je najveći teret.

- Također, molim putnike, odnosno uposlenike ova dva sektora da prate utvrđene redove vožnji, te da na vrijeme dođu na stajališta za ulazak. Ova Vlada i ministarstvo će preduzeti sve potrebne mjere da zaštite građane Kantona Sarajevo – zaključio je Kalem, te zamolio građane da poštuju uredbe i upute Federalnog štaba civilne zaštite.

U zaključcima Vlade KS se navodi i to da će ostali poslodavci izvan sektora zdravstva i sigurnosti organizirati i osigurati prijevoz svojih radnika shodno organizaciji rada i radnog vremena.

- Vlada KS će osigurati svim građanima KS da za kupljene kupone osigura njihovo važenje za neiskorišteni period, a nakon ponovne uspostave redovnog javnog linijskog prijevoza putnika u Kantonu Sarajevo – stoji u zaključcima Vlade.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.