open-navfaktor-logo
search
Direktnija saradnja
Stupio na snagu sporazum o razmjeni informacija u borbi protiv terorizma
Sporazum o međusobnom pružanju pomoći i operativnoj saradnji u borbi protiv terorizma, koji je stupio na snagu 22. aprila, unaprijedit će razmjene operativnih podataka i koordinaciju aktivnosti, rečeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine  (BIRN BiH).
23.04.2020. u 17:15
get url
text

Iz Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) kazali su da je sporazum potpisan između Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA), Granične policije, Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, Federalne uprave policije (FUP), Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS), Policije Brčko distrikta i Službe za poslove sa strancima.

Kako je iz SIPA-e saopćeno, stupanjem na snagu ovog sporazuma bit će moguća pravovremena razmjena informacija, uspostava, sastav, nadležnosti, način rada i finansiranje radnih tijela i provođenje zajedničkih aktivnosti, kao i druga pitanja u cilju unapređenja borbe protiv terorizma i stvaranja sigurnijeg okruženja u Bosni i Hercegovini.

Glasnogovornik SIPA-e Luka Miladinović za BIRN BiH je rekao da se radi o boljoj i direktnijoj saradnji između policijskih agencija.

- To je više taj policijski operativni dio, kvalitetniji, bolji i brži, razmjena iskustava, praksi itd. To će biti direktnije kao unutar SIPA-e da se to sve završava. Sad će to ići puno jednostavnije s ovim drugim policijskim agencijama koje su direktno uključene u borbu protiv terorizma. Lakše, pogodnije okolnosti, mnogo lakše nego do sada što je bilo - kazao je Miladinović.

Operativna grupa za borbu protiv terorizma na državnom nivou započela je s radom krajem jula 2016. godine, ali iz MUP-a RS-a su naveli da saradnja nije bila adekvatna.

- Poznato je da je operativna grupa i ranije postojala, ali bez formalnog pravnog akta, kao i da njeno funkcionisanje nije bilo adekvatno. Početak operativne grupe u ovoj formi trebao bi svakako da unaprijedi i ubrza razmjenu informacija, te da poboljša saradnju policijskih agencija u borbi protiv terorizma - rekla je Mirna Miljanović, načelnica Odjeljenja za odnose s javnošću MUP-a RS-a.

Anes Čengić, bivši načelnik Odjeljenja za borbu protiv terorizma Federalne uprave policije, smatra da se radi o formalnom dokumentu i da je saradnja i ranije postojala.

- Mislim da je postojao neki vid saradnje i 2014. godine što se tiče te grupe. Međutim, ta grupa je bila podređena udarnoj grupi za borbu protiv terorizma, tako da je rad jedne grupe ovisio o radu druge grupe, dakle oni bi trebali da djeluju kontinuirano. Mislim da su sad čisto formalno pravno zadovoljili uvjete, da su dogovorili, da su stvorili neki pravni akt po kojem će se postupati. Međutim, nejasno mi je zašto se priča o tome da je ponovo formirana kad je ta grupa postojala i mislim da je ona sarađivala i u ranijem periodu - kazao je Čengić.

Glasnogovornik SIPA-e Miladinović je rekao da se u saopćenju iz 2016. godine navodilo "dok SIPA ne stekene kapacitete", te da su sada ispunjeni uvjeti, zbog čega će biti formirana radna grupa koja će početi s radom.

- Sporazum je stupio na snagu - kazao je Miladinović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.