open-navfaktor-logo
search
Susreti
Stvorene mogućnosti za veći izvoz bh. proizvoda u Kinu
Razgovarano je i o saradnji u oblasti nauke i tehnologija, te o prenosu znanja i vještina
05.11.2018. u 17:57
get url
text

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, zajedno sa ministrom prometa i komunikacija BiH Ismirom Juskom, primio je danas u Sarajevu zamjenika ministra nauke i tehnologije NR Kine Zhanga Jianguoa i upoznao ga sa trenutnom aktuelnom ekonomskom i političkom situacijom u BiH.

Složili su se da su bilateralni odnosi između dvije zemlje dobri i da bilježe stalni napredak. Predsjedavajući Zvizdić je izrazio zahvalnost kineskom premijeru na velikom trudu u realiziranju projekata kroz samite 16 premijera zemalja centralne i istočne Evrope i NR Kine.

Predsjedavajući Zvizdić je naglasio značaj održavanja sutrašnje Treće konferencije inovacija i tehnologija UNLIMITED – NR Kina – zemlje centralne i istočne Evrope. Izrazio je uvjerenje da će susreti na ovoj značajnoj konferenciji doprinijeti jačanju privredne i poslovne saradnje. Istaknuo je i značaj razvoja cestovne, energetske i digitalne infrastrukture i rekao da u tom smislu, Bosna i Hercegovina vidi NR Kinu kao istinskog partnera. Razgovarali su i o saradnji u oblasti nauke i tehnologija, te o prenosu znanja i vještina.

Zvizdić i zamjenik ministra Jianguoa su istaknuli važnost nedavnog uspostavljanja bezviznog režima za građane BiH i NR Kine i složili se da će ovaj Sporazum povećati interes kineskih malih i srednjih preduzeća za investiranje u BiH.

- Postoji veliki prostor za jačanje ekonomske saradnje i za povećanje izvoza bosanskohercegovačkih proizvoda na kinesko tržište. Siguran sam da bi ukupan nivo vanjskotrgovinske razmjene u narednom periodu mogao biti puno veći - rekao je tokom sastanka predsjedavajući Zvizdić.

Sastanku je prisustvovala ambasadorica NR Kine u BiH Chen Bo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.