open-navfaktor-logo
search
Izborni zakon
Sud BiH odbacio žalbu SBB-a: CIK ispravno dodijelio mandat kandidatkinji NS
Apelacioni odjel Suda Bosne i Hercegovine odbacio je žalbu SBB-a i tako utvrdio da je Centralna izborna komisija BiH pravilno postupila u slučaju primjene članova Izbornog zakona BiH u smislu ispunjavanja odredbe o zastupljenosti konstitutivnih naroda dodjelom mandata Miomirki Melank kao Srpkinji na listi Naše stranke u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH
02.11.2018. u 16:33
get url
text

Apelacioni odjel Suda Bosne i Hercegovine odbacio je žalbu SBB-a i tako utvrdio da je Centralna izborna komisija BiH pravilno postupila u slučaju primjene članova Izbornog zakona BiH u smislu ispunjavanja odredbe o zastupljenosti konstitutivnih naroda dodjelom mandata Miomirki Melank kao Srpkinji na listi Naše stranke u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH.

Naime, Centralna izborna komisija BiH donijela je dvije pojedinačne odluke u slučaju promjena Odluke o utvrđivanju i objavljivanju rezultata općih izbora 2018. godine o izmjenama sastava unutar Narodne skupštine RS-a i Zastupničkog doma Parlamenta FBiH koje su učinjene kako bi se zadovoljile ustavne odredbe o minimalnoj zastupljenosti Bošnjaka u NS RS i Srba u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH. 

Utvrđeno je da će umjesto Milanka Mihajlice (Srbin) mandat u Narodnoj skupštini RS-a biti dodijeljen Nini Bukejlović (Bošnjakinja) na listi koalicije SDS-SRSRS-SRS, a umjesto Želimiru Bukariću iz reda Ostalih mandat u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH bit će dodijeljen Miomirki Melank (Srpkinja) na listi Naše stranke. 

- Apelacioni odjel Suda BiH u slučaju dodjele mandata Miomirki Melank iz Naše stranke potvrdio je odluku CIK-a BiH, te odbacio žalbu SBB-a - potvrdila je za Anadoliju Maksida Pirić, glasnogovornica CIK-a BiH. 

Centralna izborna komisija Bosna i Hercegovine očekuje odluku Apelacionog odjela Suda Bosne i Hercegovine po žalbama stranaka u slučaju dodjele mandata Nini Bukejlović kao Bošnjakinji, a jedna od žalbi, ona SDP-a, također sa slučajem Melank tretira i dodjelu mandata Goranu Opsenici, kao Srbinu u ime koalicije HDZ BiH, HSS, HKDU BiH, HSP-HNS, HSP Dr. Ante Starčević BiH, HDU BiH, HSS Stjepan Radić za Zastupnički dom Parlamenta FBiH. 

- Izjašnjenje o prihvatanju kandidature sadrži i nacionalno izjašnjenje. Radi objektivnog informiranja javnosti ističemo da je Centralna izborna komisija BiH kandidaturu Gorana Opsenice ovjerila na osnovu njegove izjave o prihvatanju kandidature na kojoj je on kao svoje nacionalno izjašnjenje naveo da je Srbin - saopštio je CIK BiH uz predočavanje ovjerene izjave Opsenice o njegovom nacionalnom izjašnjenju. 

Kako je Opsenica u novim navodima negirao da je potpisao izjavu "jer u to vrijeme se nije nalazio u BiH", postoji mogućnost da njegov slučaj završi i u Tužilaštvu BiH.  Naime, to znači da Opsenica automatski nije prihvatio kandidaturu na Općim izborima, te da se nije ni mogao naći na listi kandidata za Zastupnički dom Parlamenta FBiH, odnosno da su birači svjesno obmanuti. 

Stoga bi Tužilaštvo BiH moglo istraživati "ko je u ime Opsenice, ako to nije on učinio potpisao izjavu i dao navode u njegovo ime". 

Nakon rješenja preostalih slučajeva na Apelacionom odjelu Suda BiH očekuje se da CIK BiH donese odluku i o potvrđivanju rezultata Općih izbora u BiH, što bi se moglo desiti početkom naredne sedmice nakon čega počinju da teku rokovi za konstituisanje novih zakonodavnih tijela - parlamenata i skupština. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.