open-navfaktor-logo
search
Uhapšeni u utorak
Sud BiH odbio prijedlog Tužilaštva: Uhapšeni pripadnici 4. viteške brigade pušteni na slobodu
Sud Bosne i Hercegovine odbio je prijedlog Tužilaštva BiH koje je tražilo određivanje pritvora za četvericu od pet uhapšenih nekadašnjih pripadnika 4. viteške brigade Armije RBiH, koji su uhapšeni prekjučer, a koje Tužilaštvo BiH sumnjiči da su navodno počinili ratne zločine na području slobodne teritorije općine Ilidža.
09.12.2021. u 15:09
get url
text

Ovu informaciju Faktoru je potvrdila Sabina Mehić, braniteljica Vahida Alađuza i Senada Gadže.

Oni su, zajedno sa Aganom Nezirom, Suljom Hebibom i Mujom Vatrešom, uhapšeni u utorak, a kako je saopćilo Tužilaštvo, pod istragom su zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika srpske nacionalnosti iz sarajevskih naselja Hrasnica, Butmir i Sokolović Кolonija.

Vatređ je odmah nakon saslušanja u Tužilaštvu pušten, dok je za ostale zatražen pritvor.

Tužilaštvo je pritvor tražilo zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli ometati istragu, odnosno utjecati na svjedoke. 

VEZANI TEKST - SDA Ilidža: Tužilaštvo hapsi branioce na teatralan način, pokušava se mijenjati karakter rata u BiH

Na ročištu koje je održano danas, Tužilaštvo je zahtjev za pritvor argumentiralo na način da su isticali težinu počinjenog krivičnog djela, visinu zaprijećene kazne, kao i činjenicu da neki od svjedoka žive na području Hrasnice. 

Sud je ocijenio da ti razlozi niosu dovoljni za određivanje pritvora.

Na ovu odluku Suda, Tužilaštvo može uputiti žalbu u naredna 24 sata, a o kojoj će onda eventualno odlučivati Apelaciono vijeće Suda BiH. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.