open-navfaktor-logo
search
Potvrđeno za Faktor
Sud BiH potvrdio optužnicu protiv direktora OSA-e Mehmedagića, ročište sljedeće sedmice
Sudija za prethodni postupak Suda Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu Tužilaštva BiH protiv direktora Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH Osmana Mehmedagića i pripadnika te agencije Muhameda Pekića, potvrđeno je za Faktor.
04.11.2020. u 16:55
get url
text

VEZANI TEKST - Tužilaštvo krenulo na sve ili ništa: Pravosudni progon anonimnim prijavama, Dodik i Čović dobili pomagače u Sarajevu

Sud je za sljedeću sedmicu, tačnije za 10. novembar zakazao ročite na kojem će biti razmatran prijedlog mjera zabrane koje je uputilo Tužilaštvo, odnosno postupajući tužilac Oleg Čavka.

On je, podsjećamo, uz optužnicu, tražio da se Mehmedagiću zabrani obavljenje dužnosti direktora OSA-e do okončanja postupka.

Tužilaštvo BiH tereti Mehmedagića i Pekića da su tokom augusta 2020. godine zaloupotrijebili svoj službeni položaj ili ovlasti, kao i resurse i kapacitete Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine, u svrhe privatnih i ličnih interesa, kako bi došli do informacija i fotografija, o pošiljatelju anonimne krivične prijave protiv direktora OSA-e.

U vezi sa ovim slučajem Federalna uprava policije (FUP) ispitala Aminu Ohranović te je sačinjena službena zabilješka u kojoj se navodi kako je Ohranović izjavila pripadnicima FUP-a da je ona djevojka sa snimka iz pošte na Alipašinom Polju u Sarajevu te da je ona ta koja je predala krivične prijave čineći uslugu Mireli Bubalo, svojoj prijateljici i savjetnici ministra unutrašnjih poslova Aljoše Čampare.

VEZANI TEKST - Šta je dogovoreno u Beogradu: Počinje finalni obračun sa OSA-om, je li u planu i hapšenje Mehmedagića

Krivične prijave su bile potpisane kao da su ih navodno poslali uposlenici OSA-e. Kasnije se, prema pisanju medija, ispostavilo da iza prijava ne stoje uposlenici OSA-e već, kako se sumnja, Aljoša Čampara.

Na ovu odluku Suda BiH dopušten je prethodni prigovor na potvrđivanje optužnice.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.