open-navfaktor-logo
search
Izlažu se materijalni dokazi
Sud BiH: Svjedočili bivši v.d. direktora Službenog glasnika RS-a, Dodik nezainteresovan za ročište, većinu vremena čitao
Svjedočili su Vladimir Janković i Milka Devušić, bivši v. d. direktora Službenog glasnika RS-a
AUTOR: Autor: Am.S.
17.04.2024. u 14:30
get url
text
Milorad Dodik u sudnici
Milorad Dodik u sudnici
Tokom dosadašnjeg dijela današnjeg ročišta u Sudu Bosne i Hercegovine u predmetu Milorad Dodik i Miloš Lukić, u kojem se predsjedniku entiteta RS i v. d. direktora Službenog glasnika RS-a sudi zbog zbog neizvršavanja odluka visokog predstavnika, izjave je dalo dvoje svjedoka Tužilaštva BiH.  
Svjedočili su Vladimir Janković i Milka Devušić, bivši v. d. direktora Službenog glasnika RS-a.
Janković je kazao kako je imenovan na ovu funkciju 4. maja 2023. godine, na dužnost je stupio 17. te je dva dana kasnije otišao je na bolovanje. Ostavku je podnio 24. maja.
Kao razloge je naveo da se uvjerio da ovaj posao nema veze s njegovim obrazovanjem te da mu je bilo daleko da putuje iz Bosanske Gradiške gdje živi u Banju Luku.
- Nisam se vidio na toj poziciji - kazao je Janković.
Tužiteljica Nives Kanevčev podsjetila ga je kako je u iskazu koji je dao SIPA-i spomenuo i veliki stres, što je on danas potvrdio.
- Koji stres kad ste radili samo dva dana - upitala ga je ona.
- Svakodnevno razmišljanje o više stvari koje sam u trenutku vodio - glasio je njegov odgovor.
Istakao je kako nije bio upoznat sa načinom objavljivanja akata u Službenom glasniku RS-a.
Dodik je želio da iznese konstataciju, što mu je i dozvoljeno.
- Treba poštovati dignitet svjedoka. Svjedokov iskaz je dosljedan. Tužioci dokazuju nešto drugo, ne navode iz optužnice. To govori o njihovim zlim namjerama - kazao je on.
Na pitanje advokata odbrane Miloša Lukića Miljkana Pucara, svjedok je rekao da nije bilo pritisaka sa strane prilikom ni njegovog imenovanja na ovu funkciju, niti podnošenja ostavke.
Devušić je došla na poziciju v. d. direktorice nakon Jankovića. Ona je u sudnici objasnila je kako se objavljuju akti u Službenom glasniku. Naglasila je da se akti mogu objaviti i bez potpisa direktora.
Tužilaštvo je danas predočilo obrazac SG32, a Devušić je navela kako je to njihov interni akt koji im služi kao vid evidencije. 
- Njega obično potpisuju urednik, tehnički urednik i glavni i odgovorni urednik. Njihov potpis znači kako su upoznati da je Službeni glasnik pripremljen - kazala je ona.
Također, ona je istakla kako je dinamika objave Službenog glasnika prema zakonskoj proceduri.
Dodik je kazao kako je ponosan na ljude u Službenom glasniku, podvukavši da ne odlučuje neko u Službenom glasniku šta će se objaviti, nego zakon. Poručio je kako tužioci ne poznaju procedure i da oni ne bi mogli raditi u Službenom glasniku RS-a.
Dodik, iako se dva puta javio za riječ, većim dijelom ročišta izgledao je nezainteresovano te je većinu vremena čitao, čini se, neku knjigu.
U drugom dijelu ročišta, nakon pauze, izložena su dva materijalna dokaza koja se odnose na naloge Suda BiH za izuzimanje dokumentacije i predmeta.
Naredno ročište zakazano je za 29. april s početkom u 14 sati.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.