open-navfaktor-logo
search
Čekaju informaciju
Sud BiH uputio zamolnicu Srbiji u koju je pobjegao optuženi za zločine u Foči Miroslav Pjano
Sud Bosne i Hercegovine je putem Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine uputio zamolnicu za pružanje međunarodne pravne pomoći kako bi Miroslav Pjano, optuženi za zločine protiv čovječnosti na području Foče, izabrao advokata, o čemu još nema povratne informacije i zbog čega nije zakazano ročište za izjašnjenje o krivici.
07.08.2023. u 10:57
get url
text

Optužnicu protiv Miroslava Pjane zvanog Miro, nekadašnjeg pripadnika rezervnog sastava policije Stanice javne bezbjednosti Foča, za zločine protiv čovječnosti na području ove općine 1992., Državni sud je potvrdio u januaru ove godine.

Prema ranijem saopćenju Tužilaštva BiH, Pjano je državljanin BiH i Srbije.

Sud BiH je putem Državnog ministarstva pravde uputio zamolnicu za pružanje međunarodne pravne pomoći kako bi nadležni organi Srbije optuženom uručili dopis Suda, kojim se od optuženog traži da izabere advokata.

- Sud trenutno očekuje povratnu informaciju - naveli su iz Suda BiH, te dodali da još uvijek nije zakazano ročište.

Pjano je optužen za učešće u ubistvima, zatvaranju, nečovječnom postupanju, mučenju i nanošenju snažne fizičke i psihičke patnje zarobljenim civilima, kao i prisilnom preseljenju više civila bošnjačke nacionalnosti u selima Potpeće, Saš i Bijele Vode.

Prema jednoj od pet tačaka optužnice, Pjano se tereti da je krajem augusta 1992. godine u selu Potpeće, sa drugim pripadnicima Vojske Republike Srpske, učestvovao u zatvaranju i prisilnom preseljenju deset, te ubistvu šest civila bošnjačke nacionalnosti.

Također je optužen, između ostalog, da je u maju 1992. godine u selu Saš učestvovao u zatvaranju, nečovječnom postupanju i prisilnom preseljenju civila, u svojstvu rezervnog policajca i istovremeno vodiča grupe od oko deset pripadnika vojske i policije.

Ranije je Tužilaštvo navelo da će navode optužnice protiv Pjane dokazivati pozivanjem 53 svjedoka i prilaganjem više od 300 materijalnih dokaza, piše Detektor.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.