open-navfaktor-logo
search
Novi skandal
Sud odbio potvrditi optužnicu protiv Ljubana Ećima: Tužilac "zaboravio" da mu treba dokaz o saslušanju?!
Sud Bosne i Hercegovine odbio je optužnicu Tužilaštva BiH protiv Ljubana Ećima koji se tereti za krivično djelo zločin protiv čovječnosti.
23.01.2020. u 18:54
get url
text

Sud Bosne i Hercegovine odbio je optužnicu Tužilaštva BiH protiv Ljubana Ećima koji se tereti za krivično djelo zločin protiv čovječnosti.

Sud je optužnicu odbio jer tužilac koji je podigao optužnicu tokom istrage nije saslušao Ećima u svojstvu osumnjičenog, potvrdio je za Srpskainfo Ećimov advokat Dragan Stupar.

Poznato je da je prema Zakonu o krivičnom postupku Bosne i Hercegovine uvjet za podizanje optužnice saslušanje osumnjičenog na okolnosti koje mu se optužnicom stavljaju na teret. Kako i zašto se tužiocu koji je podigao optužnicu protiv Ećima dogodio ovakav propust, nije poznato.

Prema navodima iz optužnice, koju je Sud odbio potvrditi, Ećim se tereti da je za vrijeme širokog i sistematičnog napada Vojske Republike Srpske i policije na stanovništvo bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na području Kotor-Varoši i okoline, od početka juna 1992. do sredine 1994. godine, u svojstvu zamjenika i de facto zapovjednika Specijalne jedinice policije Centra službi bezbjednosti Banja Luka, učestvovao u udruženom zločinačkom pothvatu, sa drugim zapovjednicima i pripadnicima vojske i policije.

U optužnici se navodi da je progon počinjen ubistvima, deportacijom i prisilnim preseljenjem stanovništva, protivzakonitim zatočenjem, mučenjem, zlostavljanjem, tjeranjem na prinudne radove, silovanjem, prisilnim nestancima, pljačkanjem imovine, uništenjem kulturnih, vjerskih i historijskih spomenika i vjerskih objekata, kao i drugim nečovječnim djelima.

- Optužnicom su obuhvaćeni zločini nad civilima u mjestima Kotor-Varoš, Hrvaćani, Orahova, Bilice, Kotor, Kukavice, Donji Vrbanjci, Večići, Dabovci, Hanefići, a zločini se odnose na ubistvo više desetaka žrtava, nezakonito zatočenje više stotina civila, među kojima su bile i žene i djeca, kao i časne sestre i vjerski dužnosnici. Također, optužnica se odnosi i na namjerna uništavanja i paljenja 15 džamija i vjerskih objekata kao i osam crkava i vjerskih objekata, među kojima su i objekti historijskog naslijeđa izgrađeni u 19. stoljeću - naveli su iz Tužilaštva.

Iz te pravosudne institucije nakon podizanja optužnice su saopćili kako će navode optužbe tužilaštvo dokazivati pozivanjem 261 svjedoka, među kojima 16 sa mjerama zaštite, te čitanjem više od 1.450 materijalnih dokaza. Međutim, nekako su previdjeli da među tim dokazima ne postoji i zapsinik o saslušanju osumnjičenog. 

Ljuban Ećim

Poznati advokat Asim Crnalić, koji, između ostalog, postupa i u predmetima protiv osumnjičenih za ratne zločine, kazao je za Faktor da i pored činjenice  da se ne može podići optužba bez da se osumnjičeni sasluša, "Tužilaštvu se to s vremena na vrijeme dogodi".

Crnalić je pojasnio i da greška nije nepopravljiva.

- Tužilaštvo tu grešku ispravlja tako što pozove osumnjičenog i sasluša ga i onda, uz optužnicu i postojeće dokaze priloži i taj dokaz i šalje optužnicu na potvrđivanje - pojasnio je Crnalić za Faktor.

Ljuban Ećim godinama živi u Srbiji, gdje se skriva od bh. pravosuđa. Sve relevantne sigurnosne službe u regiji su ga smatrale čovjekom koji je organizirao skrivanje tada odbjeglog haškog optuženika za ratne zločine Radovana Karadžića.

Ećim je nedostupan organima gonjenja BiH, ali je mogao biti saslušan posredstvom međunarodne pravne pomoći, kako bi Tužilaštvo BiH imalo valjanu optužnicu. Šta se zapravo desilo u slučaju optužnice protiv Ljubana Ećima, Tužilaštvo BiH još nije obavijestilo javnost. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.