open-navfaktor-logo
search
CIKBiH
Sud odbio zahtjev SNSD-a da se odgodi ponovno brojanje glasova za predsjednika i potpredsjednike RS-a
Sud Bosne i Hercegovine je jučer donio Rješenje kojim se odbija zahtjev SNSD-a za odgađanje izvršenja naredbe Centralne izborne komisije BiH od 10. oktobra, kada je CIK naredio Glavnom centru za brojanje otvaranje vreća i ponovno kontrolno brojanje glasačkih listića po službenoj dužnosti na svim redovnim biračkim mjestima za nivo predsjednika i potpredsjednike RS-a.
27.10.2022. u 12:23
get url
text

SNSD je Sudu BiH podnio zahtjev za ocjenu zakonitosti ove naredbe CIK-a i predložio odgodu izvršenja naredbe, no Sud je njihov zahtjev odbio.

U Rješenju Suda BiH, pored ostalog, stoji: 

- U konkretnom slučaju navodi zahtjeva nisu ničim argumentovani, uz zahtjev nisu dostavljeni dokazi, niti su navedene okolnosti koje bi opravdale odgađanje izvršenja, pa se na osnovu samog zahtjeva ne može zaključiti da bi izvršenjem rješenja za tužitelja nastala šteta, a posebno takva šteta koja bi se teško mogla popraviti.

Na kraju Rješenja Suda BiH se konstatuje da ne postoje zakonske pretpostavke za odgađanje izvršenja osporenog upravnog akta, odnosno naredbe Centralne izborne komisije BiH od 10.10.2022. godine, saopćio je CIK.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.