open-navfaktor-logo
search
Upravni spor
Sud u Banjoj Luci poništio studiju Vlade RS-a, "Ugljevik 3" suprotan međunarodnim obavezama BiH
Okružni sud u Banjoj Luci donio je presudu kojom se tužba Centra za životnu sredinu u cjelosti uvažava i poništava Studija uticaja na životnu sredinu koju je Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS-a izdalo za planiranu termoelektranu "Ugljevik 3".
17.01.2024. u 15:38
get url
text

Ovaj upravni spor trajao je skoro godinu dana.

Ovo je druga presuda u korist Centra, odnosno drugo sudsko poništenje sporne Studije uticaja na životnu sredinu izrađene za ovaj projekat koji je 2014. godine Vlada RS-a proglasila kao projekat od općeg interesa.

U ranijem sudskom postupku, rješenje kojim se odobravala studija poništeno je zbog bitnih povreda postupka, odnosno zbog nedosljednog provođenja prekograničnih konsultacija sa susjednim zemljama koje bi bile pogođene negativnim uticajem rada TE "Ugljevik 3", odnosno aerozagađenjem.

Iz Centra za životnu sredinu su danas saopštili da ni u ponovljenom postupku resorno ministarstvo nije provelo prekogranične konsultacije što je protivno domaćoj regulativi i Espoo konvenciji.

- Sud je u posljednjoj presudi po prvi put jasno ukazao da je prilikom ponovnog odobravanja studije, ministarstvo očigledno zanemarilo i ostale relevantne međunarodne obaveze. Sud je zaključio da u ponovljenom postupku tuženi nije pokušao da dovoljno utemeljeno opravda realizaciju spornog projekta, a u kontekstu obaveza iz Ugovora o uspostavljanju Energetske zajednice, Sofijske deklaracije, Zelene agende za Zapadni Balkan i Pariskog sporazuma, koji BiH obavezuju na progresivnu dekarbonizaciju privrede do 2050. godine. Ovo je dobar pokazatelj pomaka u vladavini ekološkog prava u BiH i prepoznavanja globalnih napora u dostizanju klimatske pravde - izjavio je Redžib Skomorac, pravni savjetnik u Centru za životnu sredinu.

Dodaje da, s obzirom na to da je za eventualnu izgradnju TE "Ugljevik 3" potrebno nekoliko godina, dolazi se do kršenja jamstva da će BiH postati karbonski neutralna država najkasnije do 2050. godine, jer ukoliko se izgradnja dozvoli, očekivano trajanje i rad TE "Ugljevik 3" bi znatno premašilo taj prag.

U Centru za životnu sredinu oscjenuju da se presudom posebno uvažavaju argumenti tužbe da je relativiziran rad postojeće termoelektrane "Ugljevik 1".

- Ako zaista uzmemo u obzir da je od puštanja u rad sistema za odsumporavanje, koji je štetnost emisija u vazduh iz postojeće TE "Ugljevik 1" trebao da radikalno umanji, u protekle tri godine bio operativan tek 28 dana, iako je kontinuiran rad sistema obavezan, time su i tvrdnje o usaglašenosti studije za planiranu TE "Ugljevik 3" sa pravnom tekovinom EU, zapravo očekivanja vlasti RS koja su jednako u domenu neozbiljnih pravnih pretpostavki, koliko su i empirijski nedokazive - dodao je Skomorac.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.