open-navfaktor-logo
search
Peuzet predmet
Sud u Beogradu smanjio kaznu Krstoviću za silovanje u Kalinoviku
Apelacioni sud u Beogradu je smanjio kaznu Daliboru Krstoviću te ga osudio na pet godina zatvora zbog silovanja žrtve bošnjačke nacionalnosti u augustu 1992. u Kalinoviku.
04.01.2024. u 14:45
get url
text

Kako se navodi u saopćenju Apelacionog suda u Beogradu, donesena je presuda kojom je preinačena prvostepena odluka te je Krstović osuđen na pet godina zatvora zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

- Optuženi je oglašen krivim da je na teritoriji općine Kalinovik, neutvrđenog dana u toku mjeseca augusta 1992. godine, u večernjim satima, kao pripadnik Vojske Republike Srpske, kršeći pravila međunarodnog prava, izvršio silovanje svjedokinje bošnjačke nacionalnosti sa pseudonimom "B-1" - navodi se u saopćenju Apelacionog suda.

Prema saopćenju, iskaz oštećene u kojem je detaljno opisala način na koji je optuženi, kojeg je prepoznala kao unuka svojih bivših komšija, postupao prema njoj tokom izvršenja krivičnog djela, kao i nakon silovanja, uz prijetnju da nikome ne smije pričati o tome, predstavlja jasno, precizno i nepromijenjeno svjedočanstvo o tome ko ju je silovao. Iskaz oštećene, kako se navodi, potkrijepljen je ostalim izjavama svjedoka i provedenim dokazima.

Odlučujući drugi put o žalbi, Apelacioni sud je prihvatio žalbene navode odbrane da je povrijeđeno načelo zabrane preinačavanja na štetu okrivljenog, te je morao da odluči svojom presudom.

Prilikom odmjeravanja visine sankcije, Apelacioni sud je kod Krstovića cijenio olakšavajuće okolnosti, među kojima je činjenica da je prilikom "preduzimanja radnji izvršenja imao 20 godina".

- Od otežavajućih okolnosti je cijenio iskazanu upornost tokom prinude na obljubu oštećene, kao jačinu ugrožavanja oštećene konkretnom prilikom - saopćeno je iz beogradskog Apelacionog suda.

Viši sud u Beogradu je u februaru 2023. u ponovljenom postupku Krstovića osudio na devet godina zatvora zbog zločina protiv civilnog stanovništva u Kalinoviku, a do kojeg je došlo nakon što je Apelacioni sud u Beogradu ukinuo prvostepenu presudu iz maja 2021.

Na početku suđenja u januaru 2020. godine, Krstović je odbacio optužbe. Rekao je da je bio policajac, ali da je u ljeto 1992. postao pripadnik VRS-a.

Krstović je prvobitno optužen u Bosni i Hercegovini 2017. godine, a predmet je potom predat srbijanskim vlastima.

Na ovu presudu ne postoji mogućnost žalbe.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.